London, Párizs, Róma, 2022. november 4. péntek (MB)

      Európa-szerte tömegesen tiltakoznak a fokozódó megélhetési gondok miatt, különös tekintettel az egekbe szökő árakra és a stagnáló bérekre – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

      A Nápolyban szeptemberben kezdődött rezsiszámla-égetés kiterjedt Olaszország egészére. Az emberek tömegesen égetik el elképesztő összegű villany- és gázszámláikat a félsziget nagyvárosainak terein, november végére pedig általános sztrájkot hirdettek a rezsifizetés megtagadása jegyében. 

      Nagy-Britanniában szombaton hosszúnak ígérkező munkabeszüntetés kezdődik a közlekedésben. November 5-én, 7-én és 9-én leállnak a regionális vonatok, a londoni metró, és a légi forgalomban is fennakadás lesz a Heathrow repülőtér földi kiszolgáló személyzetének sztrájkja miatt. A szakszervezetek egész novemberben akciókat szerveznek. Emiatt előfordulhat, hogy sok szurkoló nem fog tudni Katarba utazni a labdarúgó világbajnokságra. A dolgozók magasabb bért, biztos megélhetést és megfelelő munkafeltételeket követelnek.

       A kilátásba helyezett 5 százalékos béremeléssel való elégedetlenség miatt október 24. óta sztrájkol a brit atomfegyvergyártó és karbantartó vállalat kétezer dolgozója, továbbá a liverpooli dokkmunkások is. Várhatóan folytatódik a királyi posta 115 ezer dolgozójának szeptemberben kezdődött munkabeszüntetés sorozata is, mert nem teljesítették anyagi követelésüket.

    A legnagyobb brit ápolónővér szakszervezet több mint 300 ezer tagja szintén béremelést követel, és most arról szavaz, hogy beszüntesse-e a munkát. A kiképző orvosok és a mentők is sztrájkra készülnek.

     Az angol központi bank „az évszázad leghosszabb recessziójára” figyelmeztette a frissen kinevezett Rishi Sunak miniszterelnököt, és közölte, hogy a leépülés legalább 2024-ig eltart majd. A The Guardian szerint áramszünetekkel kell számolni a télen, és az is megtörténhet, hogy megostromolják az élelmiszerbankokat. Az egészségügyben 7 millióan várnak ellátásra – írta a lap.

       Az üzleti feltételek (üzleti teljesítmény, új rendelések, foglalkoztatás, költségek, eladási árak, export, beszerzésim aktivitás) felmérésén alapuló PMI (Purchasing Managers Index) mutató szerint Nagy-Britanniában októberben a vártnál is rosszabbul alakult az üzleti élet. Az optimizmus két és félévi mélypontra süllyedt a gyenge kereslet, a recessziós félelmek, az inflációs nyomás és a növekvő bizonytalanság miatt. Folyamatosan csökkent a foglalkoztatás is.

 

     Franciaország 56 nukleáris reaktora közül húszban szünetelt a munka, elhalasztották a karbantartást, forgósztrájkba fogtak. A Total dolgozóinak csak egy része állt munkába csütörtökön, több finomítóban viszont úgy döntöttek, hogy folytatják a sztrájkot. Fennakadás tapasztalható a regionális vasúti közlekedésben, az oktatásban és a közszolgálati szférában. Párizsban hétről-hétre ezrek vonulnak az utcára tiltakozásul az egyre mostohább megélhetési feltételek miatt.

     Az európai gazdasági helyzetről készített elemzésében a Reuters többek között így írt: "Ha az energiaárak olyan magasak maradnak, hogy az európai ipar egy része szerkezetileg versenyképtelenné válik, a gyárak leállnak, és az Egyesült Államokba költöznek, ahol bőséges és olcsó a palaenergia" - mondta Daniel Kral, az Oxford Economics vezető közgazdásza.

     „Sok cég már abba is hagyja a termelést. Ez oda vezethet, hogy Európában nagyon gyorsan leépül az ipari termelés” – mondta Patrick Lammers, a közüzemi igazgatótanács tagja.

     „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ipari tevékenység csökkenését" - mondta az Európai Bizottság szóvivője, de amikor hidegebbre fordul az idő, és a háztartások beindítják a fűtést, akkor az ipari szektor lesz az első, amelyiknek hiány esetén korlátoznia kell tevékenységét – írta a Reuters  a közgazdászok figyelmeztetése alapján.

     Az Európai Unió elsődleges alumíniumtermelése 1 millió tonnával a felére csökkent egy év leforgása alatt. A Reuters által összeállított kereskedelmi adatok szerint az EU mind a kilenc cinkkohója leállította a termelést, és Kínából, Kazahsztánból, Törökországból és Oroszországból származó importtal váltotta fel. Egy alumíniumkohó újranyitása akár 400 millió euróba (394 millió dollárba) is kerülhet, és Európa bizonytalan gazdasági kilátásai miatt valószínűtlen - mondta Chris Heron, az Eurometaux ipari szövetség munkatársa.

     Múlt héten a világ legnagyobb vegyipari csoportja, a BASF kétségbe vonta, hogy üzleti értelme volna új európai üzemek létesítésének. A műtrágyagyártó norvég Yara kétharmaddal csökkentette ammóniatermelését. Az ipari erózió már most zajlik. A Cefic, az Európai Vegyipari Tanács szerint Európa idén először vegyi anyag nettó importőrré vált.

     Az eurózóna feldolgozóipari tevékenysége ebben a hónapban elérte a leggyengébb szintet 2020 májusa óta. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az európai ipari gázigény 25%-kal csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés hátterében a széles körű termelés-leállítás húzódik meg, hiszen a hatékonyságnövelés önmagában nem eredményez ekkora megtakarítást.

   Nemcsak a magas energiaárak veszélyeztetik a nyugati erőfeszítések eredményességét, hanem az elektromos járművekben és a megújuló infrastruktúrában használt kulcsfontosságú ásványi anyagokhoz való hozzájutás is – írta a Reuters.+++

 

Látogatottság

4105224
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1379
1865
17183
4069523
69367
85235
4105224

Your IP: 44.210.83.132
2024-05-26 23:17