Berlin, Brüsszel, Kijev, Moszkva, 2022. október 17. hétfő (MB)

      Olaf Scholz és Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálása arra utal, hogy a német tőke kezdi megelégelni az érdekeivel ellentétes amerikanista vonalat, melyet a német kancellár és a brüsszeli bizottság elnöke követ – értékelte a Magyar Békekör tudósítója hétfői jelentésében.

 

     A mögöttes hatalom attól tart, hogy ha a német kormány és a brüsszeli bizottság nem változtat eddigi politikáján, nem csak gazdasági érdekei láthatják az eddigieknél is súlyosabb kárát, hanem maga a hatalmi rendszer is veszélybe kerülhet.

     Berlin és Brüsszel oroszellenes szankciópolitikája energiaválságot és gazdasági recessziót idézett elő, és Európa-szerte tömeges tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett a fogyasztói árak és a közüzemi díjak elviselhetetlen emelkedése miatt.

     Úgy fest, hogy a tőkés gazdasági érdek és a társadalmi érdek találkozhat a szankciópolitikával szemben, és pályamódosításra kényszerítheti a német és az uniós vezetést. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a német kancellár és a bizottsági elnök ellen indított ügyészségi nyomozás folytatódása esetén mindketten távozni kényszerülhetnek tisztségükből. De ez még a jövő zenéje.

      Nagy-Britanniában is hasonló okokból éleződnek a hatalmi gondok. A brit nagytőke is elégedetlen Liz Truss politikájával. Sztrájkok és szakszervezeti megmozdulások sora jelzi a britek türelmének végét megélhetési gondjaik súlyosbodása miatt. A brit miniszterelnök lelki világába még Biden amerikai elnök is belegázolt azért, mert Truss távolodni merészelt az amerikai érdekektől, hogy a Downing Street lakója maradhasson.

     Kisinyovtól Londonig, Madridtól Prágáig se szeri se száma a kormányellenes tüntetéseknek. Az emberek mindenütt azt követelik, hogy vessenek véget az áremelésnek, ha pedig nem tudnak, távozzanak a hatalomból és olyanok kerüljenek a helyükbe, akik lépesek rá. Felhevíti az indulatokat a közelgő tél, mely a gázszámlák tanúsága szerint már be is állt.

     Az ukrajnai fronton zajló események nem hagynak kétséget, kinek áll a zászló. Nincs kizárva, hogy Zelenszkijre Scholzéhoz és Ursuláéhoz hasonló sors várhat.

     A folyamatok mozgatórugója az orosz haderő, és óriási anyagi és erkölcsi potenciállal rendelkező anyaországa. Miközben Moszkva belátható időn belül demilitarizálni, nácitlanítani és semlegesíteni akarja Ukrajnát, újfent tudatta, hogy továbbra is kész tárgyalni a Nyugattal a december 15-én Washington és Brüsszel elé terjesztett biztonsági és együttműködési javaslatokról.

     Noha a józanész az oroszellenes szankciók feloldását, és a Moszkvával való kiegyezést diktálná, még mindig kérdéses, vajon Nyugat-Európa képes-e megszabadulni attól a kényszerzubbonytól, amelybe Amerika kényszerítette a „szabad világ” közös érdekére hivatkozva. Ha képes lesz rá, a szankciók helyébe együttműködés léphet, Európa energiaválsága pedig rövid időn belül rossz emlékké válhat.+++

 

Kiadta: Magyar Békekör

 

Magyar Békekör/VK

Magyar Békekör/Facebook

Magyar Békekör/Wordpress

Látogatottság

4001465
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
400
1501
21856
3962935
50843
72262
4001465

Your IP: 44.212.99.208
2024-04-22 11:51