Brüsszel, 2022. május 31. kedd (MB)

     Az Európai Unió csak haladékot adott Magyarországnak arra, hogy továbbra is csövön szállított orosz olajt vásároljon, de nem hagyott fel céljával, hogy rákényszerítse hazánkat az olajembargóra. Ezt a magyar olajfinomító berendezések átalakítása révén akarja elérni, hogy Magyarország átálljon más forrásból származó más típusú olajra – jelentette a Magyar Békekör kedden.

     A magyar kormány egyetért Brüsszellel abban, hogy hazánknak jelentős mértékben mérsékelnie kell függőségét az orosz olajtól. A műszaki átalakítást viszonylag rövid időn belül meg is tudná valósítani. Az alku az átállás áráról, és az összeg tényleges folyósításáról folyik. Brüsszel ugyan kilátásba helyezte az átállás költségeinek finanszírozását, de semmilyen garanciát nem nyújtott arra, hogy ígéretének eleget is tenne. Az EU Bizottsága évek óta politikai elvárásokat támaszt a magyar kormánnyal szemben, és teljesítésüktől teszi függővé az országnak járó összegek folyósítását. Tekintettel Brüsszel más finanszírozásokkal kapcsolatos ígéreteinek megszegésére, a Békekör óvatosságra inti a magyar kormányt, és arra kéri, hogy csak akkor fogjon hozzá a finomító berendezések átalakításához, ha az ígért pénz meg is érkezett Magyarországra.

     A Békekör felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unió vezetése oroszellenes geopolitikai céloknak rendeli alá azoknak a tagállamainak a nemzeti érdekeit, amelyek nem fordulnak szembe Oroszországgal. Noha a magyar kormány a közösség iránti lojalitásból rendre megszavazza a brüsszeli szankciókat, tisztában van vele, mekkora kárt okoz vele a magyar gazdaságnak, és mennyire hátrányos Magyarországra nézve, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalanul viselkedő országok listáján szerepel az EU szankciópolitikájának követése miatt. Magyarország szenvedő alanya annak a közösségi politikának, amelyet szövetségesi hűségből követ, s amely maga is az EU-tól idegen érdekek nyomására születik az óceán túlsó partján – mutat rá a Békekör a tényekre.+++

 

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress

Látogatottság

4245248
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1639
1417
6233
4209605
48324
79942
4245248

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:11