Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

168 honfitársunk lelte halálát fagyhalál következtében március közepéig – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden. A közösség alapító szervezőjét, Simó Endrét kérdezte a Présház.

 

– Elnök úr, hogyan toborozható olyan államilag támogatott civil szervezet, amely az ilyen tragédiáknak legalább egy részét megelőzi?

 

Politikai akarat kérdése. Ismeretlen társadalmi tünet volt a fagyhalál, amíg rendesen működött a szociális ellátó rendszer, és nem lakoltatták ki az embereket, nem kellett arról dönteniük, hogy egyenek-e vagy fűtsenek. Hazánkban mindig voltak segítőkész emberek. Kellő anyagi és erkölcsi ösztönzéssel, odaadó szervezéssel helyileg és országosan is újjá lehetne fonni a szétzilálódott szociális hálót, de amíg egy olyan társadalomfilozófia érvényesül, hogy „akinek nincs semmije, az annyit is ér”, a tömeges fagyhalál velünk marad. Jelzi ezt 168 embertársunk elvesztése is. A rendszerváltás óta több mint 8 ezer úgynevezett „rendkívüli kihűléses eset” történt Magyarországon. 

 

– Aki úgy sejti, a télen fagyhalál fenyegeti, kikkel és hogyan veheti föl a kapcsolatot avégből, hogy életben maradjon?

 

Ha közvetlen veszély fenyegeti, a legbiztosabb országos segélyhívószám a 112. Területenként különböző segélyhívószámok is léteznek. Mégis azt kell mondanom, hogy vészhelyzetben semmi sem nyújt nagyobb segítséget, mint egy jó szomszéd. De akár egy ismeretlen is, aki éppen arra jár. Életet ment a közvetlen törődés. Az odafigyelés a szomszédomra, a bekopogás, a kérdés, hogy miben segíthetek. Főleg ha az ember idős, beteges, magányos, hisz’ ő tud a legkevésbé gondoskodni magáról. Szóval az a bizonyos szolidaritás, ami ebben a haszonelvű valóságban igencsak meggyengült.

 

– Gyakran emlegetik Szabó Dezső szállóigéjét: minden magyar felelős minden magyarért. Ezt hogyan lehet megértetni azokkal a magyarokkal, akik Afrikában, Ázsiában akarnak az életmentő hős szerepében ripacskodni?

 

Akár a miénké is lehetne Szabó Dezső szállóigéje, jóllehet nem csak magyar ember fagyhat meg. A segítőkészség túlnő a nemzeti határokon, és bennünk, magyarokban megvan a késztetés, hogy emberiségben is gondolkodjunk. Más dolog, ha ezzel visszaélnek, mégpedig állami szinten, s honvédjeinket vezénylik Afrikába és Ázsiába „békefenntartóként”, idegen érdekek szolgálatában. Ez valóban nevetséges volna, ha sokan nem halnának bele.

 

Megjelent a Présház Weboldalon: https://www.preshaz.eu/2022/03/24/fagyhalal-vitt-el-168-honfitarsunkat/

 

Látogatottság

3943095
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
396
5451
10466
3915476
64735
78836
3943095

Your IP: 50.17.92.200
2024-03-28 08:45