Budapest, 2022. március 1. kedd (MSZF)

     Bántó társadalmi közöny közepette emlékeztek meg hétfőn este Budapesten a fagyhalál áldozatairól. A rendezvényen Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapító szervezője tudatta, hogy február végéig 153-an szenvedtek fagyhalált Magyarországon – jelentette kedden az MSZF.

     A Szociális Fórum és a Magyar Békekör közös rendezésében tartott Kossuth-téri gyertyagyújtáson heten tartották szükségesnek ébren tartani a lelkiismeret lángját. A két szervezőn kívül a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség Fűtött Utca Éjjeli Menedékhely és Nappali melegedő Intézmény.

     Pehm Nikoletta a Fűtött Utca képviselője a társadalmi felelősségtudat fontosságát hangsúlyozta, és elmondta, hogyan mentenek meg életeket törődésükkel a rászorulókkal és biztosítanak minél elviselhetőbb körülményeket a hajléktalanoknak és a nélkülözőknek.

     Simó az alábbi gondolatokat osztotta meg a jelenlévőkkel:

     Köszönöm, hogy eljöttek és együtt róhatjuk le kegyeletünket az október óta fagyhalált halt 153 embertársunk emléke előtt! Velük együtt több mint 8 ezren szenvedtek fagyhalált a rendszerváltás óta. Emeljük magasra mécseseinket, az élet fényeit, hogy lássák, vannak még, akiknek drága mások élete, és akikből nem halt ki a remény, hogy lesz még olyan Magyarország, amelyikben nem kell megfagynia annak, aki szegény. Annak, akit kilakoltatnak, az utcára löknek, akitől elveszik mindenét. Nem kell meghalnia öregjeinknek, magukra maradt, beteg felebarátainknak, akiket fűtetlen otthonaikban hagynak kihűlni.

Mit mondhatnánk azokról, akik mindezt megtűrték ahelyett, hogy 32 év alatt megszüntették volna ezt a gyalázatot? Kormányok jöttek, kormányok mentek, a fagyhalál pedig tömeges társadalmi jelenség maradt egy olyan országban, ahol azelőtt ismeretlen volt.

Most sem azon fáradoznak, hogy orvosolják a rákfenét, hanem azokat támadják, akik szót emelnek ellene és követelik, vessenek már véget a tömeges pusztulásnak. Ránk eresztik vérebeiket, mert kiállunk másokért, merünk szolidárisak lenni velük, és lakást, megélhetést, szociális törődést követelünk. Olyan nyugdíjat vagy ellátmányt, amelyből meg is lehet élni. A fagyhalál puszta tényét is tagadják! Nemcsak a Magyar Szociális Fórum adatainak nem hisznek, hanem saját statisztikai hivataluk adatainak sem, pedig a KSH következetesen több áldozatról tájékoztat, mint mi.

Őket csak a pénz és a hatalom érdekli, az élet csak akkor, ha az övéké. Ez is meg az is kormányozni akarja a pénzvilág rendszerét, nem pedig megváltoztatni. Kiszolgálnak egy olyan rendszert, amely nem ismer se Istent, se embert, ha a profit gyarapításáról van szó. Átgázol emberen és népeken, miközben demokratikusnak nevezi magát, és emberi jogokról papol.

Hol itt az emberszeretet? Ti, odabent, az ország házában értitek még egyáltalán, hogy mit jelent ez a szó?

Sajnos, sok szenvedés vár még ránk, munkából, nyugdíjból élő, perifériára taszított, szegregációban élő emberekre, a megélhetéséért, életéért küzdő egyszerű emberre, míg megszabadulhatunk ettől a kényszerzubbonytól,.

Azért jöttünk ma ide, a parlament elé, nemzeti lobogónk alá, hogy hitet tegyünk egy olyan rendért, amelyben az embernek nem kell megfagynia ahhoz, hogy tudomást szerezzenek róla, hogy egyáltalán élt.+++

 

 

Látogatottság

3944736
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2037
5451
12107
3915476
66376
78836
3944736

Your IP: 52.91.0.68
2024-03-28 16:17