Budapest, 2021. október 28. csütörtök (MB)

     Az Egyesült Államok világuralma felett eljárt az idő, nagyhatalmi státusa régóta hanyatlik, ezen az sem változtat, hogy a világ 195 országa közül 150-ben, köztük Magyarországon amerikai katonák állomásoznak – összegezte a Magyar Békekör tudósítója annak az előadásnak a lényegét, amelyet Frank Tibor akadémikus tartott szerda este Budapesten, a Jászi Oszkár külpolitikai társaságban.

    Az amerikai egyetemeken is oktató professzor a nagyhatalmi hegemónia „túlfeszítésében” (overstrech) jelölte meg a világhatalom fokozatos térvesztésének fő okát, és úgy vélekedett, hogy „nincs kilátás” Amerika egykori nagyhatalmi státusának helyreállítására. Amerika kudarcot vallott demokrácia-exportjával, sorra vereséget szenvedett háborúival Vietnamban, Irakban, Szíriában, legutóbb pedig Afganisztánban.

    A birodalom hanyatlásának okai között említette a katonai és a gazdasági téren végbemenő változásokat, megkülönböztetett figyelmet szentelt Kínának, mely – mint mondta – 2050-re másfél milliárd lelket számlál majd, ötször annyit, mint az USA.

    Kitért a hanyatlás belső okaira is, melyek közül kiemelte az amerikai társadalom faji alapú kettészakadását. „Befejezetlen polgárháborúról” beszélt az Amerikába behurcolt rabszolgák leszármazottainak felszabadításáról, észak és dél XIX. századi katonai szembesüléséről. „Nem ért véget a rasszizmus a feketék felszabadításával. A feketék egyre militánsabbá válnak, nem utolsó sorban az ellenük elkövetett rendőri brutalitások miatt. Nagyon sok házon lobog a konföderációs zászló, annak jelképeként, hogy a népesség 13 százalékát kitevő 43 millió fekete nem fogadja el az 1861-1865 között lezajlott, és az északi államok győzelmével véget ért polgárháború kimenetelét” – mondta.

     Újabban már nemcsak a feketék követelik az USA különböző városaiban fellelhető „rasszista ereklyék”, szobrok, képek elmozdítását, utca- és intézményi nevek megváltoztatását, hanem a spanyol és latin-amerikai bevándorlók is. Szemükben rasszizmust jelképez az Egyesült Államok több egykori elnöke, köztük George Washington, Theodor Roosevelt, Woodrow Wilson. A szembenállás folytatódik, és kiegészül az illegális bevándorlók legkevesebb 11 milliós tömegével – fűzte hozzá. „Hamu alatt izzó parázsnak” nevezte a faji konfliktust, és elhibázottnak minősítette azt a politikát, amely „a bevándorló nemzetet még inkább bevándorlóvá akarja tenni”.

     Az Egyesült Államok világhatalmi hanyatlását összefüggésbe hozta a tehetségtelen elnökök politikájával is. Név szerint említette Trumpot, George W. Busht, Nixont pedig közönséges bűnözőnek. Sajnálatosnak nevezte, hogy a republikánusok Trump fogságába estek. Bidenről szólva úgy vélekedett, hogy korára való tekintettel nem megfelelő személy került az USA élére, hiszen 78 évesen képtelenség olyan teherbírással dolgozni, mint fiatalon.

    Az előadás különös érdekességének számított a professzor beszámolója az amerikai egyetemi közegben tapasztalt szellemi hanyatlásról. „Az amerikai diákok egyre kevesebbet tudnak” – mondta szó szerint. Általános a tudatlanság a történelem terén. Fogalmuk sincs, ki volt Napóleon, Hitler, Sztálin, miközben a legjobb egyetemeken évi 50-60 ezer dollár tandíjat kell fizetni. +++

 

Forrás: Magyar Békekör

Facebook és Wordpress

Látogatottság

4245259
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1650
1417
6244
4209605
48335
79942
4245259

Your IP: 100.26.176.111
2024-07-17 20:17