Párizs, Budapest, 2021. július 3. szombat (MSZF)

     Tőkepárti, antiszociális döntésnek minősíti a Magyar Szociális Fórum (MSZF) hogy a kormány elutasította a multinacionális trösztök minimum 15 százalékos megadóztatásáról július 2-án kötött nemzetközi megállapodást.

     Magyarország kormánya a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 130 országa közül az egyetlen, amely nem hajlandó a multik adókedvezményeinek felszámolására, és egy társadalmilag igazságosabb elosztási rendszer megteremtésére. Orbán Viktor kormányának egyértelműen tőkepárti magatartása annál is kirívóbb, mivel még az adóparadicsomként ismert országok is aláírták a nemzetközi egyezményt a multik társasági adójának 15 százalékra, vagy annál is magasabbra emeléséről – írja az MSZF szombaton kiadott közleményében.

      Az OECD keretében kötött megállapodásnak az a célja, hogy a multinacionális cégek ne játszhassák ki az országokat egymás ellen azzal, hogy oda ruháznak be, amelyikük előnyösebb adózási feltételeket nyújt nekik.

      A magyar kormány közismerten nemcsak adókedvezményekben részesítette a Magyarországon beruházó multikat, hanem meghatározott időre adómentességben is. Ezen kívül közpénzből milliárdos támogatást nyújtott nekik munkahelyteremtés címén.

      Az MSZF valószínűnek tartja, hogy a multik legalább 15 százalékos megadóztatása elutasításának oka a magyar állam multikkal kötött titkos szerződéseiben keresendő. Nevezetesen abban, hogy a magyar állam olyan kötelezettségeket vállalt a multikkal szemben, amelyek megakadályozzák az igazságosabb közteherviselés bevezetésében.

     „Megtévesztőnek és hamisnak tartjuk Varga Mihály érvelését arról, hogy Magyarország azért nem írta alá a nemzetközi megállapodást, mert nem akarja csökkenteni az ország versenyképességét. Miért csökkenne az ország versenyképessége azzal, hogy az embereket rendesen megfizetnék a megemelt adóból? Netán’ összefüggés volna olcsó munkaerő és magas profit között? Ha igen, miért az utóbbit támogatja a kormány, miközben azt állítja magáról, hogy a társadalom pártján áll?” – kérdezi az MSZF a kormánytól.

     Az OECD-ben kötött nemzetközi megállapodás évi kb. 150 milliárd dollár adóbevételhez juttatja a 130 ország államkasszáját. Októberig kidolgozzák a technikai részleteket, az új adózást 2023-ban vezetik be. Addig még a magyar kormány is meggondolhatja magát – írja az MSZF.+++

 

 

Látogatottság

3947055
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
985
3371
14426
3915476
68695
78836
3947055

Your IP: 54.225.24.249
2024-03-29 09:51