Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Brüsszel, 2021. április 30. péntek (MB)

     Az Európai Parlament csütörtökön határozatot hozott arról, hogy csak azok a személyek utazhassanak szabadon az Unió országaiban, akiket koronavírus elleni nyugati vakcinával oltottak be. Ha az Európai Tanács elfogadná a javaslatot, akkor a koronavírus ellen orosz és kínai vakcinával beoltott több millió magyart megfosztanának a szabad mozgás jogától az Unió többi tagállamában – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

     Az Európai Parlament politikai indíttatású diszkriminatív határozata azért különösen súlyos, mert az Unió demokratikusan megválasztott testülete hozta azokkal szemben, akik megválasztották. Ha a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács elfogadná az indítványt, az Unióban megszűnne a korlátlan szabad mozgás lehetősége. A Tanács minden valószínűség szerint nem fogja akceptálni az EP javaslatát, de még nem tudni, milyen intézkedést hoz helyette.

     Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel azt mondta, hogy nem kell tartani a magyarok külföldre utazásának korlátozásától, de nem tudatta, miért nem. Kérdés, vajon az EP határozatának megvétózásával biztosítható-e a beoltottak, köztük a keleti oltásban részesültek szabad mozgása, vagy a kormánynak kétoldalú megállapodásokat kell kötnie az egyes államokkal, hogy a magyaroknak joguk legyen utazni.

     Az orosz- és Kelet-ellenességéről elhíresült EP ugyancsak csütörtökön Oroszország ellen irányuló újabb szankciókra is felszólította az EU végrehajtó testületeit. Határozatában kezdeményezte az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésében résztvevők megbüntetését, egy sor szankciót az atomenergia békés felhasználásával foglalkozó Rosatom, és az orosz oligarchák ellen, valamint Oroszország lekapcsolását a SWIFT nemzetközi pénzügyi utalási rendszerről.

     Orosz-gyűlöletével az Európai Parlament többsége nemcsak a kelet-nyugati kapcsolatokat rombolja, hanem saját tagállamainak érdekeivel is képes szembefordulni. Példa rá az orosz-német gázvezeték, amelynek felépítését Washingtonból minden áron meg akarnak akadályozni, s az EP többsége az amerikai érdekeket karolta fel a németeké helyett. Oroszország SWIFT rendszerből történő kikapcsolása is Amerikában merült fel, de ott elvetették, mert úgy gondolhatták, hogy visszaüt. Az EP – a jelek szerint – pápább szeretne lenni a pápánál. Vélemények szerint az Európai Parlamentre hovatovább nagyobb befolyást gyakorolnak az amerikaiak és az orosz ellenességükről elhíresült kelet-európai államok, mint maguk a testületet megválasztó uniós polgárok.

     Kérdések sora merül fel a polgári demokrácia mibenlétével kapcsolatban: hogyan egyeztethető össze a demokráciával az együttműködés rombolása, az elzárkózás az egyenjogú államközi kapcsolatépítéstől; milyen demokratikus norma nyújthat alapot az Unió állampolgárainak egészségi alapon történő megkülönböztetésére; hogyan egyeztethető össze a demokratikus szabadságjogokkal a szabad mozgás korlátozása, ha ennek nincs egészségügyi kizáró oka; miféle demokrácia-felfogás vezérelhet egy olyan parlamentet, amely azokat akarja büntetni, akik a legelőbbre tartanak a lakosság beoltásával – írta a Magyar Békekör tudósítója.+++

 

Forrás: Magyar Békekör

Facebook és Wordpress

Látogatottság

4010360
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1107
2454
9295
3979609
59738
72262
4010360

Your IP: 18.219.95.244
2024-04-26 08:30