Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2021. április 27. (MB-MSZF)

     A Magyar Békekör politikai filozófiája szerint hazánknak békében és jó viszonyban kell élnie Kelettel és Nyugattal egyaránt. Ha ezt a parancsoló követelményt a NATO nem veszi tudomásul, nem a békéhez fűződő nemzeti érdekünket kell feladni, hanem a NATO-t kell rákényszeríteni a békés együttműködésre Kínával és Oroszországgal. Ha pedig a NATO maga alá gyűrné a békéhez fúződő nemzeti érdekünket, s nem akarna, vagy nem volna képes alkalmazkodni a változó világhoz, az új viszonyokhoz, be kellene látnunk, hogy fölöslegessé vált, és nincs szükség rá – válaszolt a Magyar Békekör elnöke, a Magyar Szociális Fórum alapítója a Political Capital elemzőjének a Békekörről és a Magyar Szociális Fórumról szóló április 27-i írására reagálva, mely a szeged.hu portálon jelent meg.

     A Political Capital cikkében személy szerint is megszólított Dr. Simó Endre emlékezteti Wolford Zsófiát, az írás szerzőjét arra, hogy 2016-os elnökké választásakor Donald Trump maga is „elavultnak” (obsolete) minősítette a NATO-t, s bár felismeréséből nem vont le gyakorlati következtetéseket, azt mindenesetre belátta, hogy többé már nem Amerika körül forog a világ. Akarja, nem akarja, ezt Bidennek is meg kell értenie, hát még Wolford Zsófiának! Úgy tűnik az amerikai elnök előbbre tart, mint a Political Capital, hiszen április 13-án megálljt parancsolt azoknak az amerikai hadihajóknak, amelyeket eredetileg azért irányítottak a Fekete-tengerre, hogy segítsenek az ukrán hadseregnek a Krím visszahódításában Oroszországtól. Alig két héttel az után, miután „gyilkosnak” minősítette Putyint, és nem akart szóba állni vele, ő kérte az orosz elnöktől, hogy fogadja hívását. Magyarán a NATO vezető hatalma meghátrált az ország határait védő orosz haderővel szemben, mely félreérthetetlenül értésére adta, hogy jaj annak, aki kezet emel rá.

     A Krím Oroszország része. Akár tetszik, akár nem!  A Békekör nem azért állítja ezt, mintha a „Kreml szócsöve” volna, mint azt a Political Capital szerzője megpróbálja olvasóinak sugallni, hanem azért, mert tény. Persze a helyzet másként is alakulhatott volna 2014-ben: a Krím-félsziget katonai bázisairól kiebrudalhatták volna az oroszokat, és a támaszpontok a NATO birtokába kerülhettek volna – mint azt a Majdan-forradalom néven puccsal hatalomra jutott kijevi vezetés hálából az amerikaiaknak fel is ajánlotta. De nem így történt, ráadásul a Krím lakossága egyértelműen szembefordult Kijevvel, és népszavazáson úgy döntött, hogy Oroszországhoz akar tartozni. Hol itt az agresszió, kedves Zsófia? Hol tapasztal ön és a Political Capital orosz agressziót Donbasszban? Önök szerint agresszió, ha valaki saját népét védi a leszámolástól? Önöknek nem tűnt fel, hogy az ukrán hadsereg békés lakosságra tüzel, és gyermekéletet is kiolt? Hogy Kijev hadban áll saját lakosságával Kelet-Ukrajnában? Hogy még a nyelvhasználat jogát is megtagadja oroszoktól, magyaroktól, ruszinoktól, és tucatnyi más nemzeti kisebbségtől, szélsőséges bandákat küld a nemzetiségi területekre, hogy megfélemlítse az ott élőket, megvonja az ukrán állampolgárságot sok millió kettős állampolgárságú lakosától? Nem tűnt fel, hogy Zelenszkij nyíltan megtagadja a minszki egyezmények végrehajtását, s jószomszédi viszony építése helyett az oroszokkal szembeni fizikai leszámolás felé vett irányt? S előre bejelenti, hogy erőszakkal ki fogja telepíteni az orosz lakosságot a Krímből, amikor majd a félszigetet visszacsatolják Ukrajnához! Tessék egy kicsit jobban tájékozódni, kiszélesíteni a látókört, és felhagyni az egyik oldallal szembeni kritikátlansággal, s a másik fél csípőből történő elutasításával! Nem kifizetődő az oroszellenesség! Furcsa volna, ha éppen a liberális ellenzék nem tanult volna a történelemből!

     Belügy volna az Ukrajnában élő 8 millió orosz sorsa? Netán’ nem kellene törődni a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetével? Vagy nem kellene erre való hivatkozással megakadályozni Ukrajna NATO-tagságát? Pax Americana és Drang nach Osten? Lát a Political Capital orosz katonát az amerikai határon? És amerikait az oroszon, 8 ezer km-re Amerikától? Szóval ki az agresszív?

    Önök az ujgur kisebbség helyzetét kérik számon rajtunk, s azt kérdezik, hogyan támogathatunk egy ilyen Kínát. Nem gondolják, hogy az ujgur kisebbség helyzetén nem segít a Kínával szemben követett amerikai konfrontációs politika? Sőt, az Amerikában élő kisebbségek helyzetén sem segít? Nem a békés együttműködésben rejlik az emberi és a kisebbségi jogok kibontakoztatásának záloga? Mi azt látjuk, hogy Amerikát nem az ujgurok helyzete érdekli, hanem Kína sakkban tartása. Ugyanezt a hozzáállást látjuk az Ukrajnában élő nemzetiségekkel kapcsolatban is. Nem a magyarok, a ruszinok, a tatárok és a lengyelek helyzete érdekli őket, még csak nem is az ukránoké, hanem a NATO határainak előretolása az orosz határokig, Ukrajna bevonásával a NATO-ba.

    Ne essen abba a hibába, kedves Zsófia, hogy a békeszerető magyar embert lebolsevikozza, a békemozgalmakat pedig a Kreml propaganda eszközének titulálja! Ne legyen kétsége afelől, hogy a Békekör, mint politikai egyesület, és az emberjogi Szociális Fórum magyar! Hazánk érdekeiből indul ki, a magyar nép, a magyar nemzet békés együttéléshez és társadalmi igazságossághoz fűződő érdekének szószólója mindkettő.

    Sajnáljuk, hogy humanista céljainkkal sem a jobboldal, sem szociál-liberális ellenzéke nem képes azonosulni! (Hát még a szélsőségek!) Ez azt bizonyítja, hogy jó helyen vagyunk, ott, ahol lennünk kell: középen! És tesszük a dolgunkat anélkül, hogy a közös cselekvés feltételéül szabnánk az ideológiai, pártpolitikai, vallási, nemi hovatartozást. Ha nem vette volna észre, szíves figyelmébe ajánlom a Békekör egyik alapelvét: A Magyar Békekör elutasít mindenfajta faji, nemi, vallási, kulturális, származási és egészségbeli megkülönböztetést. A Békekörnek nem lehet tagja olyan személy, vagy szervezet, aki tekintélyuralmi, szélsőséges, intoleráns nézeteket vall, idegengyűlölő, fajgyűlölő, antiszemita, vagy más gyűlöletkeltő eszmék, módszerek, irracionális nézetek hordozója, továbbá az, aki saját ideológiáját és párt hovatartozását fontosabbnak tartja a béke ügyénél”.

      Biztosíthatom Önt és a Political Capitalt arról, hogy szívvel-lélekkel támogatnánk az amerikai békepolitikát is, ha volna!

      A Magyar Békekör levele Joe Biden amerikai elnöknek: https://www.facebook.com/bekekor/posts/2633784493580455

https://bekekor.wordpress.com/2021/03/26/level-magyarorszagrol-joe-bidennek-az-egyesult-allamok-elnokenek/

 

       Dr. Simó Endre, a Magyar Békekör elnöke, a Magyar Szociális Fórum alapítója  

 

 

Látogatottság

4006579
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2380
2159
5514
3979609
55957
72262
4006579

Your IP: 3.141.244.201
2024-04-24 21:37