Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2021. március 31. szerda (MSZF)

     Magyarország az élvonalban tart a lakosság koronavírus elleni beoltásával, egyszersmind a betegségben történt elhalálozás méreteivel, a népesség lélekszámához viszonyítva – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerdán.

     Az ellentmondásos helyzet fő oka a járványhoz való politikai hozzáállásban keresendő – írja az MSZF. Míg a keleti vakcinák engedélyezése a lakosság magas arányú beoltásának kedvezett, a késlekedés a keleti vakcinák alkalmazásával szemben tömeges életvesztésbe került.

    A magyar kormány felelőtlen magatartást tanúsított, és súlyos politikai mulasztást követett el azzal, hogy 2020 nyarán megpihent babérjain, miniszterelnöke pedig bejelentette, hogy mindenkit meg fognak gyógyítani, aki koronavírusban megbetegszik. Orbán Viktor ezzel a hozzáállásával lényegében arra biztatott, hogy nem kell óvatosnak lenni, nem kell megelőzni a bajt, hiszen az orvosok megmentik majd az életeket.

    Ősszel a kormány hónapokon át kitért a Szputnyik V és a Sinopharm engedélyezése és alkalmazása elől. Tette ezt politikai megfontolásból, nehogy újabb konfrontációs frontot nyisson az Európai Unióval, melynek Gyógyszerügynöksége, az EMA mindmáig nem adott engedélyt a keleti vakcinákra. Orosz részről nemcsak megvételre ajánlották föl a vakcinát, hanem gyártásra is. Orbán Viktor kormánya csak akkor kötött kereskedelmi szerződést az orosz és a kínai oltóanyag beszerzéséről, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az ország Nyugatról nem számíthat elegendő vakcinára, ennek következtében pedig elhúzódhat a járvány, tetézve a gazdasági bajokat. De felismerésében máig sem jutott el odáig, hogy az orosz vakcinát gyártani is érdemes volna.

    A március végéig bekövetkezett több mint húszezres elhalálozás elsősorban és legfőképpen a kormány számlájára írható, a járvánnyal szemben követett hibás politika következménye.

    A népesség lélekszámához képest bekövetkezett halálesetek száma nemzetközileg is kirívó. Összehasonlításul az MSZF idézi a kínai, a dél-koreai, az orosz és az indiai adatokat. Az 1,44 milliárd főt számláló Kínában, a koronavírus-járvány kitörésének helyszínén máig összesen 4636-an haltak meg a fertőzés okozta betegségben. Az 51,27 milliós Dél-Koreában 1731-en hunytak el COVID-19-ben. A 146 millió orosz közül 98.850-en haltak meg. Az 1,38 milliárd lakosú Indiában 162.818-an lelték halálukat március 31-ig. Az MSZF megjegyezte: valamennyi keleti ország gyártja a koronavírus ellenszerét.

     A magyar kormány annak köszönheti, hogy hazánk az Unió élvonalába került a lakosság immunizálását tekintve, hogy nem várt az EMA máig hiányzó engedélyére, hanem mert szuverén módon cselekedni, és élt a keleti lehetőséggel. Mivel az EU mindmáig nem élt ezzel a lehetőséggel, túszul ejtette saját magát, és komoly lemaradásba került a világ élvonalához képest. Vélhetően ennek tulajdonítható, hogy Merkel német kancellár és Macron francia elnök Putyin orosz elnökkel folytatott legutóbbi videokonferenciáján fokozott érdeklődést tanúsított az orosz vakcina iránt, beleértve közös gyártásának lehetőségét is.+++

 

Látogatottság

3997816
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1791
2592
18207
3962935
47194
72262
3997816

Your IP: 3.135.217.228
2024-04-20 15:58