Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Peking, Moszkva, Washington, Genf, 2021. március 2. kedd (MSZF)

     Kínai, orosz és amerikai járványügyi szakemberek augusztusra számítanak arra, hogy a lakosság nagy része immunissá válik a koronavírussal szemben, és feloldhatják az utazási korlátozásokat – tudatta a Magyar Szociális Fórum kedden.

    A csaknem 1,4 milliárd lelket számláló Kínában „mindössze” 50 millió embert oltottak be ugyan, de a szigorú tesztelések, korlátozó intézkedések és az emberek fegyelmezettsége eredményeként túljutottak a nehezén, és megszűntek a tömeges fertőző gócok. Ennek köszönhetően exportálhatják a vakcinát, mellyel Magyarországon is elkezdődhetett a tömeges oltás (Sinopharm).

    Noha Oroszországban is nagy léptekben halad előre a „nyáj immunizálása”, a kormány nem csak az orosz lakosság beoltását tartja szem előtt, hanem bőkezűen enged exportálni is a Szputnyik V-ből. Márciusig kb. 100 millió dózist adtak el belőle. Egyedül India 300 millió adag Szputnyik oltást gyárt az idén.

     A Föld 7,8 milliárd lakosa közül eddig kevesebb, mint félmilliárdnyi, a világnépesség kb. 6,4 százaléka kapott védőoltást a koronavírus ellen. Az oltóanyag iránti kereslet messze meghaladja a kínálatot, több tucatnyi országba még el sem jutott a vakcina. Ezen a téren is kirívó a szakadék gazdag és szegény országok között.

     Diszkriminatív jelenségeknek is tanúi lehetünk: a kevés vakcinából az elitet oltják be, a köznép viszont nem kap. Az AP amerikai hírügynökség hasonló jelenségre hívta fel a figyelmet Amerikában is, ahol a városi lakosság előnyt élvez a vidéki emberekkel szemben, egyes helyeken pedig bőrszínük alapján is döntenek az elsőbbségről.

     Az ENSZ főtitkára és az ENSZ szakosított intézményei, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) „igazságos elosztásra”, a gyártási ismeretek (know-how) megosztására és a technológia átadására szólítottak fel, de a nyugati cégek eddig nem mutattak hajlandóságot rá. Meg akarják őrizni piacaikat a keleti vakcinákkal szemben, anélkül, hogy képesek volnának kielégíteni a keresletet.

    Oroszország és Kína viszont kezdettől fogva felajánlotta ismereteinek megosztását másokkal gyártási licencszerződések keretében. (A magyar kormány mindmáig kitért ez elől.) A kialakult helyzetben óriásira nőtt az igény a kínai és az orosz vakcina iránt. Növekszik azoknak az országoknak a száma, amelyek gyártani is szeretnék a keleti oltóanyagot. A Szputnyik V és a Sinopharm minden valószínűség szerint át fogja törni az Európai Unió politikai ellenállását is, hiszen Magyarország és Szlovákia után egyre több tagállam jelenti be, hogy nem vár az Európai Gyógyszer Ügynökség engedélyére, hanem importál belőlük, sőt Ausztria, Finnország és Olaszország gyártási szándékát is jelezte.

     A Szputnyik V-t 2021. márciusáig 39 országban jegyezték be – írta meg a Magyar Szociális Fórum.+++

 

Látogatottság

3943518
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
819
5451
10889
3915476
65158
78836
3943518

Your IP: 54.89.24.147
2024-03-28 12:08