Budapest, 2021. február 13. szombat (MSZF)

      Magyarországon továbbra is hiánycikk a vakcina – jelentette a Magyar Szociális Fórum szombaton.

     Nem felel meg a valóságnak az a hivatalos állítás, amely azt a hiedelmet igyekszik kelteni, hogy az oltóanyagból minden igényt kielégítő mennyiség állna rendelkezésre. Az utánpótlás akadozik – írta az emberjogi szervezet orvosi forrásra hivatkozva.

    Háziorvosok egybehangzó állítása szerint a hozzájuk tartozó idős emberek 10-15 százalékának elegendő vakcinát kaptak, azaz százból 10-15 páciensüket tudják kiértesíteni.

      A Magyar Szociális Fórum visszatérően jelezte, hogy a járvány feltartóztatásának egyetlen módja a tömeges védőoltás. A lakosság 60-70 százalékának immunizálásához szükséges mennyiséget nem lehet rövid idő alatt előteremteni, ha csak nem fognak hozzá hazai gyártásához. Hazánkban tavaly novemberben elkezdődhetett volna a termelés, ha a kormány aláírta volna a licenc-megállapodást az orosz féllel. Mivel a nyugati gyártók nem hajlandóak licenc-megállapodásra, azaz ismereteik megosztására velünk, hanem csak eladni akarják terméküket, vagyis kizárólag üzleti érdek vezérli őket, a nép érdekében álló döntés egyértelműen a vakcina gyártásához fűződik. Ahhoz, ami elől a kormány rendre kitért, gyaníthatóan politikai megfontolásból.

     Az MSZF elutasítja a járvány leküzdésének politikai feltételekhez kötését. Felhívja a figyelmet arra, hogy nálunk kevésbé fejlett országokban, köztük Szerbiában sokkal előbbre tartanak a lakosság immunizálásával. Eredményességük titka abban rejlik, hogy időben éltek az Oroszország és Kína kínálta lehetőséggel, és nem rendelték alá politikai megfontolásnak az emberek egészségét. Naponta jelennek meg újabb és újabb hírek arról, hogy vegyes vállalkozások születnek Oroszország és más országok között a Szputnyik V gyártására. Legutóbb Olaszország jelezte, hogy kész gyártani az orosz vakcinát, amint az EU engedélyezte. (Az EU ezzel kapcsolatos eljárása folyamatban van.)  

      A Magyar Szociális Fórum azt javasolja Orbán Viktor kormányának, hogy vizsgálja felül elzárkózását a vakcina gyártásától, és bizonyítsa, hogy nem vezérli más cél, mint a magyar társadalom egészsége.+++

 

Látogatottság

2940767
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
291
1781
4437
2924828
25480
48610
2940767

Your IP: 44.200.30.73
2022-08-18 04:49