Genf, Moszkva, Budapest, 2020. május 26. (MSZF)

     Az Oroszországi Vektor Intézet június 29-én kezdi meg a COVID-19 oltóanyag klinikai vizsgálatát – közölte a Magyar Szociális Fórum kedden Rinat Makszjutov vezérigazgató tájékoztatása alapján.  

     Makszjutov elmondta, hogy 25 oltási változatot kísérleteztek ki állatokon, s közülük a három legígéretesebb prototípust tettek egyre leghatékonyabbá. Ezt a hármat tartják a tömeggyártásra legmegfelelőbbnek.   

     A Vektor az orosz egészségügyi minisztériummal egyeztetett ütemterv szerint végzi kutatását, és a minisztérium engedélye szerint fog áttérni az állatokon folytatott kísérletről a humán alkalmazásra.    

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a koronavírusban szenvedő betegek hydroxiklorokinnal és klorokinnal folytatott kezelését, mert egy nemrégiben készült tanulmány szerint magasabb mortalitási arány figyelhető meg azoknál a betegeknél, akik ezt a gyógyszert önmagában vagy makroliddal (antibiotikum) kombináltan szedik.  

   Tedros Adhanom Ghebreyesus  főigazgató ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ezeket a gyógyszereket "általában biztonságosnak tekintik autoimmun betegségben vagy maláriaban szenvedő betegek kezelésére".  

    Mike Ryan, a WHO végrehajtó igazgatója hétfőn arra figyelmeztetett, hogy azonnali „második hullám” következhet be azokban az országokban, ahol túl korán oldják fel a járvány megállítását célzó intézkedéseket.   

    A világ még mindig a koronavírus első hullámának közepén tart. Bár az esetek sok országban csökkennek, Közép- és Dél-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában még mindig terjednek – hívta fel a figyelmet nemzetközi online eligazításán.+++

Látogatottság

1977912
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
885
589
1474
1970619
5210
30341
1977912

Your IP: 18.207.250.80
2020-07-07 23:32