Én nem ismerem a hajléktalanszállók protokollját. Nézegetem a weboldalakat. Okkal. Van egy nagyon kedves, volt katonatársam, azóta nagyon jó barátom. Fotóművész. Sokan Lengyel P. Lászlóként ismerik. A „P.” nevet tőlem kapta, s annyit jelent: Pirinyó. Kicsit mélynövésű ember. De végtelenül jó lelkű.

Valamikor a Várfok utcában lakott egy önkormányzati lakásban az anyukájával. Annak halála után valahogy kilakoltatták, úgy harminc évvel ezelőtt. Azóta gyakorlatilag hajléktalan státuszban van. A nagyon drága felszerelését a hátán hordja. S, hogy megvan még, ezer szerencse.  Sok ruhája személyes „lomjai” nálam vannak elhelyezve. Sok egykori híres zenekarnak, zenésznek készített lemezborítót, sok fotója jelent meg az újságokban annak idején, aztán ez a szakma is zárt körűvé vált. Ritkán tudok neki esküvői fotózást szerezni. Megélni azonban már nem lehet állandó munka nélkül. Havonta én és az öcsém segítjük anyagilag egy csekély összeggel. Mindent megtenne, hogy viszonozza, de erre nem tudok mit ajánlani neki. Így marad a sírig tartó barátság és a szerény támogatás.. Próbálkoztam a Máltaiaknál, a Menhely alapítványnál, hogy legalább az étkezése megoldódjon, és ne száraz kenyeret rágcsáljon fogatlanul. De minden zárva van. Most főtt ételt fogok kitenni neki az ajtóba, de ez már nekem megalázó. Csak eszembe jut a nagy mentőprogram: felfüggesztik a kilakoltatásokat 3 hónapra, vagy esetleg 6-ra. Azért ezt nem szörnyű kimondani? Ne félj magyar, 3 hónapig nem teszünk az utcára! (ha még nem volnál ott!) Milyen keresztény ország az, ahol a politikai, vagy akármilyen felelős vezetés, nem védi meg a polgárait. De nehogy az utcára merjen menni…. Milyen felelős kormány az, amelyik nem védi meg a népét, az uzsorabankoktól? Milyen morális fensőbbségérzet az, ami nem kellően arcpirító, amikor e kérdésekben döntést hoz? Mert lakni valahol és nem éhen halni a saját hazádban azért alapvető emberi jognak kellene lennie. 28.500. Ft-ból? Gyalázat. Igen! Lehet hivatkozni a 2008-as pénzügyi váláságra, amikor „semmi, de semmi nem történt”! (Ferge Zsuzsa) De nincs erkölcsi alapja senkinek másokra mutogatni, ha maga sem felel meg a morális kihívásoknak. Főleg a saját maga által hangoztatott érvek mentén.

 

Petráss László, a Magyar Békekör alelnöke

 

Az írás reagálás az alábbi hírre: https://mszfszk.hu/11-elerhetseg/1561-teljhatalmat-a-szegenyek-ellen-hasznalja-fel-a-kormany

 

 

Látogatottság

2022988
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
994
850
4603
2009593
5929
44357
2022988

Your IP: 75.101.173.236
2020-08-07 22:26