Tegyünk magunkért, egymásért! – Hiánycikk a maszk és a korrekt tájékoztatás

 

     Minden közszolgálati és egyéb közösségi médiában, tömegtájékoztatási eszközben rendszeresen ismételni kellene az orvosi elérhetőségi telefonszámokat, a tüneteket, amelyek esetén azonnal orvoshoz kellene fordulni – javasolja Trom András újságíró.

     Mint írja, Orbán Viktor az önkormányzatokra rótta a felelősséget az idősek ellátásáért. Ugyanakkor az önkormányzatok csak a honlapjukon adnak tájékoztatást arról, hogy ha valaki 70 év felett igényelne bármilyen segítséget, az jelentkezzen, ám ezzel a tájékoztatással, vagy még inkább felhívással telefonon kellene minden idős embert megkeresni, ugyanúgy, ahogyan ezt választási és egyéb kampányok idején a pártok teszik (tehát technikailag nyilván kivitelezhető lenne).

     Azt is sulykolni kellene, hogy maszkot viseljen-e, vagy sem az egészséges ember. És lényeges lenne, hogy milyen maszkot, mennyi ideig, hogyan tisztítsák azokat – és ami a legfontosabb: hol lehet kapni. Én pénteken próbáltam utoljára venni a következő helyeken: Budagyöngye bevásárló központ patika, Fény utcai piac patika, XII. ker. Böszörményi úti patika, az önkormányzat közelében, MÁV kórház patikája (Podmaniczky utca), II. Ker. Retek utcai patika. Ennyit arról, hogy van 1 millió darab.

     Más: Külföldön már van rá példa, hogy idősávot jelöltek ki az idős embereknek, amikor csak ők mehetnek vásárolni az élelmiszer boltokba. Ezt nálunk is érdemes lenne bevezetni, pl. mondjuk délelőtt 9 és 10 óra között. Mellesleg: tapasztaltam, hogy a CBA-ban a kosarakat valóban kitörlik, de csak belül az aljukat. A műanyag kosarak peremét és főleg a fogantyúját nem törlik le. És egy vélhetően fertőtlenítővel átitatott ronggyal 40-50 kosarat törölnek le.

     Jó kezdeményezés lehetne, ha gyerekekre felügyelést vállalók létrehoznának egy közösségi csoport-csatornát, Facebookon, mobilon, stb. (Japánban már 70 ezer tagja van egy ilyen szerveződésnek, az abba tömörült önkéntesek viszik a gyerekeket játszótérre vagy lakásban vannak velük, mint babysitterek.) 

Megosztok egy helyzetképet az alábbi linken:

https://index.hu/belfold/2020/03/22/koronavirus_teszteles_tapasztalatok_hogy_tortenik/

 

Trom András

Látogatottság

2193404
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1702
1663
9577
2166270
30559
33694
2193404

Your IP: 54.208.73.179
2021-01-17 22:27