Budapest, 2020. március 8. vasárnap (MSZF)

     Vigyél haza! – kérlelte a beszélőn a Magyar Szociális Fórum (MSZF) kapcsolattartóját az a fiatalember, akit tavaly ötévi börtönbüntetéssel sújtottak több ízben elkövetett lopásért, mert éhezett – számolt róla be az emberjogi fórum pénteken.

      Az MSZF nyilvánosságra hozta a behívónak önként eleget tevő, idén börtönbe vonult elítélt 2019. novemberben benyújtott írásos védekezését, melyben szó szerint a következő szerepel:

     „Tisztelt Bíróság!

Szeretném arra kérni önöket, hogy ne zárjanak börtönbe, hanem függesszék fel a büntetésem végrehajtását, mert

  • Elismertem a bűnösségemet, és azért, mert bűntetteimet olyan körülmények között követtem el, amikor éheztem, és nem adtak nekem munkát, amikor meglátták, hogy cigány vagyok.
  • Büntetlen előéletű vagyok. Nincs priuszom.
  • Egészségem nincs rendben. Több mint fél éve kínlódom egy ödémával a jobb karomban. Legutóbb szombaton voltam orvosnál vele. Gipszbe tettek, de vasárnap feszülni kezdett, és kénytelen voltam leszedni magamról. Az orvos 15-re visszarendelt a János kórház traumatológiájára.
  • A Magyar Szociális Fórum segítségével visszailleszkedtem a társadalomba, felhagytam korábbi életvitelemmel. Szeretném folytatni ezt a visszailleszkedést.

Kérem, tegyék lehetővé nekem!”

 

      A vádlott kérése nem teljesült. Az ügyészt oly mértékben hidegen hagyta, hogy nyolcévi letöltendő elzárást és azonnali letartóztatást követelt, pedig ilyen szigorú ítéletet inkább gyilkosra szoktak kiróni. S amikor a bíró „csak” öt évre ítélte a fiatalembert, iratait az asztalhoz vagdosva, magából kikelve adott hangot felháborodásának az enyhének tartott ítélet miatt, melyet aztán másodfokon is helyben hagytak – számolt be az MSZF tudósítója.

     A tárgyaláson fel sem merült a vádlott levelében szereplő körülmények vizsgálata. (Hiszen a törvény nem ismer enyhítő körülményt sem éhezés, sem faji diszkrimináció esetén.) Úgy siklottak el a történtek oka fölött, mintha semmi dolguk sem volna vele! (Csak az MSZF tért ki rá a bírósághoz írt levelében.)

     Újabb ítélet veti fel a régi kérdést: ki az igazi bűnös? Aki enni akar, vagy aki megtagadja tőle? Rács mögé került a tyúktolvaj, ám büntetlenül sütögetheti pecsenyéjét a társadalom hátán élősködő, a közvagyont „jogszerűen” eltulajdonító tolvaj, aki még helyezésért is versenyezhet az ország leggazdagabbjainak top listáján. Ítélet született egy éhező ember ellen, akit faji alapon kiközösítettek. Diadalmaskodott a jog, az igazság felett. Az uralkodók joga a nép igaza felett. Jogállam 2020! 

     Vigyél haza! +++

 

Látogatottság

2193473
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1771
1663
9646
2166270
30628
33694
2193473

Your IP: 54.208.73.179
2021-01-17 23:04