Budapest, 2019. augusztus 25. vasárnap (MSZF)

 

     A Magyar Szociális Fórum (MSZF) véleménye szerint a kormány 9 ezer forintos rezsiutalványával a tisztességes nyugdíjemelést akarja elkerülni.

    Vasárnap kiadott közleményében a társadalmi szervezet megállapítja, hogy a kormány által kimagaslónak tartott gazdasági növekedésnek hasonlóan komoly nyugdíjemeléssel kellene párosulnia, hiszen a nyugdíjasok vásárlóereje évről-évre látványosan gyengül. Az inflációt is alig követő nyugdíjemelés mértéke messze elmarad a nyugdíjas társadalom által fogyasztott termékek és szolgáltatások árának növekedésétől.

     Az MSZF az alábbi kérdéseket intézte a kormányhoz a 9 ezer forintos rezsiutalvánnyal kapcsolatban:

- Annak, aki lakossági folyószámláról egyenlíti ki a közüzemi számlát, miért kell majd órákig sorban állnia a közmű-szolgáltatónál, hogy beválthassa az utalványt, idősen, betegen?

- Akinek nincs vezetékes gáza, szénnel-fával tüzel, vagy akinek a tanyáján nincs áram, mihez kezdjen a rezsiutalvánnyal?

- Akinek a nevén nincs közüzemi számla, de fogyasztó, mit tehet a kedvezmény igénybevétele érdekében?

- Mit tehet, ha a számla a házastársa, élettársa, vagy a gyermeke nevére van kiállítva, illetve, ha egy háztartásban több nyugdíjas is él? (Értelemszerűen ugyanis csak az a nyugdíjas veheti igénybe a rezsiutalványt, akinek a nevére a közüzemi számlát kiállították).

- Mit tehet a nyugdíjas, ha albérlő, de a tulajdonos nevén lévő közüzemi számlát ő fizeti, mert ő a fogyasztó? (A szegény embert még az ág is húzza?).

- Hogyan érvényesíthető a kedvezmény, ha a nyugdíjas idősotthon lakója?

 

     A Magyar Szociális Fórum szerint e néhány kérdés is rávilágít arra, hogy a rendelkezés elkapkodott, a tájékoztatás nem teljes körű, és a kormány bonyodalmakat okozhat a feltételekhez kötött szerény ajándékával. Sok nyugdíjas nem fog tudni mit kezdeni a rezsiutalvánnyal. Tisztességes nyugdíjemelésre van szükség a nyugdíjemelés elkerülését célzó pótcselekvés helyett – szögezte le a Magyar Szociális Fórum.+++

 

Simó Endre ATV-ben folytatott stúdióbeszélgetése megtekinthető: http://www.atv.hu/videok/video-20190827-a-tisztesseges-nyugdijemelest-akarja-elkerulni-a-kormany-a-rezsiutalvannyal

 

 

 

Látogatottság

3945067
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2368
5451
12438
3915476
66707
78836
3945067

Your IP: 3.86.235.207
2024-03-28 19:46