Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

 

Az emberiség jövője az Egyesült Államokkal folytatott fegyverkezelési párbeszédtől függ - mondta csütörtökön Oroszország állandó ENSZ képviselője, Dmitrij Poljanszkij. Még mindig úgy gondoljuk, hogy a józan ész és az emberi faj önmegőrzésének ösztöne nyugati partnereink körében is felülkerekedik.

Jelenleg az emberiség létezése forog kockán - mondta az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, amelyet Oroszország és Kína kezdeményezésére hívtak össze, az Egyesült Államok közelmúltbeli közép-hatótávolságú rakétakísérlete miatt. Figyelmeztetett az ellenőrizetlen fegyverkezési verseny veszélyeire.
Poljanszkij a következő kérdést tette fel: "Megértik-e önök, hogy az Egyesült Államok geopolitikai törekvései miatt mindnyájan egy lépésre vagyunk az ellenőrizetlen és szabályozatlan fegyverkezési versenytől?" – "Mi nagyon aggódunk ennek láttán. De úgy tűnik, hogy amerikai kollégáink nem törődnek vele!"
Megdöbbent európai kollégáink helytelen, makacs álláspontja is. Nem látják, hogy lépésről-lépésre közelebb kerülünk ahhoz a történelmi állapothoz, amelyre az volt jellemző, hogy európai városainkra rakéták szegeződtek? Moszkva ugyan nem fog ilyesmit tenni elsőként, ám figyelembe véve, hogy amerikai kollégáinknak nyilvánvalóan viszket a tenyere, és izmukat mutogatják, valószínűleg nem kell sokáig várnunk, hogy tanúi lehessünk egy ilyen fejleménynek.
Augusztus 18-án, röviddel a közép-hatótávolságú nukleáris fegyverek elpusztításáról szóló szerződésből (INF) való távozása után, az Egyesült Államok kísérletet végzett egy szárazföldi indítású cirkáló szárnyas rakétával, amelyet az INF szerződés tiltott, mivel hatótávolsága meghaladta az 500 kilométert. Az amerikai tisztviselők többször kijelentették, hogy ilyen tesztet augusztus végén fognak elvégezni. Ezen kívül az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma novemberben tervezi egy közép-hatótávolságú földi ballisztikus rakéta tesztelését.
A Pentagon szerint Pershing-2 típusú rakétáról van szó. Az amerikai Pershing-2 rakétákat az INF-szerződés értelmében 1991-ben elpusztították.

 

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

3991576
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
436
5571
11967
3962935
40954
72262
3991576

Your IP: 3.139.236.89
2024-04-18 08:05