Budapest, 2019. június 26. szerda (MB)

     Falba ütközött a Magyar Békekör és a Magyarországi Arab Közösség civil diplomáciai erőfeszítése, hogy a magyar kormány helyreállítsa egyoldalúan megszakított diplomáciai kapcsolatát Szíriával, és üzleti alapon részt vegyen Szíria újjáépítésében – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

      A Békekör nevében tárgyaló Simó Endre elnök, és az Arab Közösség nevében tárgyaló Makt Mazen titkár hiába érvelt Kovács Andrásnak, a külgazdasági és külügyminisztérium közel-keleti és észak-afrikai főosztálya vezetőjének azzal, hogy a jó viszony és a kapcsolat újjáépítése mindkét ország érdekében áll, és Szíria kész is rá, a magyar beruházók pedig szír partnereikkel arra várnak, hogy a magyar kormány felhúzza a sorompót az újjáépítésben való üzleti részvétel útjából, a pozitív válasz elmaradt. Kovács Andrást Szijjártó Péter miniszter bízta meg azzal, hogy első lépésben tárgyaljon az őt megkereső Békekörrel és Arab Egyesülettel.

     A Békekör elnöke azzal is érvelt – mindhiába -, hogy a szír újjáépítésbe történő bekapcsolódásunkkal elősegíthetnénk a külföldre menekült szírek hazatérését, és kiküszöbölhetnénk a migráció okát ott, ahol keletkezett

     Simó szerint a diplomáciai viszony helyreállítása és az újjáépítésben való részvétel egyszerre szolgálná nemzeti érdekeinket, és a nemzetközi békés együttműködést. Példa értékével nemzetközi tekintélyt kölcsönözne a magyar diplomáciának, és szertefoszlathatná a magyarok elzárkózásával és idegenellenességével kapcsolatban tapasztalható nemzetközi előítéleteket.

     A Békekör elnöke arra kérte tárgyalópartnerét, általa pedig a magyar kormányt, hogy kreatívabban viszonyuljon mindkét civil diplomáciai kezdeményezéshez, bátrabban képviselje gazdasági és politikai érdekeinket, ne pedig alárendelje őket egyes NATO-szövetségesek akaratának, hiszen lehet, hogy mozgásterünk nagyobb annál, mint amennyit a kormány lát belőle.

     Makt Mazen felvetette, hogy előre lépést hozhatna hivatalos delegációk látogatása egymás országaiban, de ez a javaslata is elzárkózásba ütközött.+++

 

Kiadta: Magyar Békekör/Facebook

 

 

Látogatottság

1650552
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
83
979
5900
1639026
14200
21147
1650552

Your IP: 3.93.75.242
2019-11-18 01:37