Moszkva-Budapest, 2019. április 11. csütörtök (MB)

     Meg kell őrizni az Internet szabadságát, biztosítani kell az emberek és a vállalatok széles körű információ-cseréjének szabadságát – idézte a Magyar Békekör az orosz elnök X. Orosz Internet Fórumhoz intézett üzenetét csütörtökön.

     Putyin hozzátette: a kiber-bűnözés és az illegális tartalom ellen a közösségek és az államok összefogásával kell felvenni a harcot, nem pedig az Internet szabadságának korlátozásával.

     Oroszország 1994. április 7-én regisztrálta a ru domaint. „Nemigen hittük volna, hogy 25 év alatt ilyen gyökeresen megváltoztatja világunkat az Internet, hogy milliók mindennapi életének részévé válik a kapcsolattartás, az információ-csere, a táv-foglalkoztatás és –nevelés, az online kereskedés, az állami ügyintézés. Oroszországnak jelentős versenyelőnye származik belőle, és sikeresen halad afelé, hogy a digitális kor egyik vezetőjévé váljék” – mondta.

     A Békekör értesülései szerint az Oroszország ellen irányuló amerikai szankciók keretében felmerült annak gondolata is, hogy lekapcsolják az Internetről Oroszországot. Úgy tudni, hogy amerikai részről azért nem tették meg ezt a lépést, mert úgy ítélték meg, hogy nagyobb kárt okozhatnak vele saját maguknak, mint amekkorát Oroszországnak. A washingtoni tervre reagálva Putyin februárban kijelentette: „Úgy vélem, százszor is meggondolják magukat, mielőtt bármit is tennének, bár elvileg minden lehetséges, ezért nekünk olyan szektorokat kell teremtenünk, amelyek senkitől sem függenek”.

     Ez azt jelentheti - jegyezte meg a Békekör elemzője - hogy orosz részről konkrét intézkedések történhettek arra, hogy elhárítsák ennek veszélyét, és kiküszöböljék annak kockázatát, hogy kész tények elé állítsák az országot. Erre utal a Duma elé került törvénytervezet is.+++

 

Kiadta: Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

3923563
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1059
7028
8087
3900866
45203
78836
3923563

Your IP: 34.230.66.177
2024-03-19 11:18