Budapest, 2018. december 10. (MSZF)

     Huszonháromra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma szeptembertől december 8-ig. Közülük tizenhatan a hajléktalan-törvény október 15-i életbe lépése óta hűltek ki végzetesen. Tizenöten fűtetlen otthonukban haltak meg, nyolcan pedig a szabad ég alatt – tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapító-szervezője hétfőn a Kálvin-téri aluljáróban „Mit akarnak a hajléktalanok?” címmel tartott sajtótájékoztatón.

      „Ma ünnepeljük az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulóját. A nyilatkozat szerint ’Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyes biztonsághoz’. Magyarország Alaptörvénye szerint ’Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz. Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz’. Nos, a tények azt mutatják, hogy nem csak az egyetemes törvény sérül, hanem a hazai Alaptörvény is. Hatósági módszerekkel, adminisztratív intézkedésekkel nem lehet felszámolni a hajléktalanságot, sem megszüntetni a szegénységet. A megoldás a kilakoltatások megszüntetésében, a lakhatási jog törvénybe iktatásában, szociális lakásépítésben, a lakhatási költségeket is magában foglaló megélhetés biztosításában, a családegyesítésben és a szociális rehabilitációban rejlik” – mondta Simó.

     Udvardy Gábor, diplomás hajléktalan ismertette a Mit akarnak a hajléktalanok? c. alábbi dokumentumot:

 1. A hajléktalan szállókon nagyobb tisztaságot, megfelelő számú takarítót
 2. Ésszerű és fokozatos egészségügyi tervet a Népegészségügyi Hivatallal közösen arra , hogyan lehet fokozatosan megszüntetni, a csótányokat , poloskát, rühöt és tetűt a szállókon
 3. Nagyobb légtereket és több személyes teret , hogy a zsúfoltság csökkenhessen a szobákban
 4. Olyan lakhatási körülményeket, hogy a hajnalban induló és dolgozó hajléktalanok is minimálisan kialudhassák magukat.
 5. Az ingyen étkezdékben kiadott ételek minőségét javítani kell, a betegeket figyelembe kell 
 6. Szabályozni kell az intézmények házirendjében , hogy milyen körülmények között lehet valakit kitiltani azonnali hatállyal.
 7. El kell kerülni, hogy valaki megfagyjon, mert azonnal kitiltották a szállóról.
 8. A szociális munkásoknak törekedni kell, hogy azonos életstílusú embereket  válogassanak egy közös helyiségbe.
 9. Be kell vezetni Magyarországon a társadalmi bérlakások használatát és gyakorlatát , ahogy az külföldön van.
 10. A lezárt szociális lakásokat meg kell nyitni a hajléktalanok előtt
 11. A lakások fenntartásához megfelelő ellátást kell adni a lakóknak
 12. A családi csőd intézményét fel kell  cserélni a személyes csőd intézményére, ami azt jelenti, hogy az adós  hét év után szabadulhat a hitelező  követelésétől.
 13. Tudatosan kell alapozni azokra a személyekre akik hajlandók befogadni vagy együttműködni hajléktalanokkal.
 14. Az önkéntes és természetes népi szószólókat  támogatni  kell .
 15. A szegény kórházi ápolásra szoruló idős és beteg hajléktalanoknak külön intézményrendszer kell építeni.
 16. Vonják vissza az értelmetlen hajléktalan üldözésről szóló törvényt.

           Az MSZF szervezője elmondta még: a miniszterelnökségtől december 1-én válasz érkezett szeptember 29-i levelükre, amelyben megkérdezték, mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért, egyáltalán foglalkozik-e a kormány ezzel, mit kíván tenni a kormány azért, hogy a rászoruló időben kapjon tűzifát, s ne kerüljenek börtönbe azok, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek. Ágostházy Szabolcs kabinetfőnök, Gulyás Gergely miniszter megbízásából az alábbi választ küldte: „Tekintettel arra, hogy miniszter úr feladat- és hatásköre nem terjed ki a beadványban foglaltak vizsgálatára, a megkeresést az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a szociálpolitikáért felelős tárcához, illetékességből válaszadás érdekében továbbítom”. Simó megjegyezte: kérdés, vajon hány embert fog magával ragadni a fagyhalál, míg a „vizsgálat” befejeződik.+++

 

 

 

Látogatottság

1948974
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
94
1107
6613
1934334
6613
35248
1948974

Your IP: 3.235.75.174
2020-06-07 02:18