Budapest, 2018. szeptember 29. szombat (MSZF)

     Áldozatot szedett a szeptember végi éjszakai kemény hideg: egy ember kihűlt a szabad ég alatt, s már nem tudták megmenteni – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF), értesülésére hivatkozva, szombaton.

     Az MSZF emlékeztetett, hogy a fagyhalál 2017-2018 telén kétszáz áldozatot szedett. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren. (Hivatalos forrásból az adatokat sem cáfolni, sem megerősíteni nem voltak hajlandók.) A Város Mindenkié társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte az államot a 2016-2017 telén fagyhalálban elhunytak számának kiadására. A kormány 190 áldozatról tájékoztatta a szervezetet. A vonatkozó időszakban az MSZF 203 esetről értesült, a Központi Statisztikai Hivatal pedig 2016-ra vonatkozóan 238 esetről számolt be.

     A Szociális Fórum tudomása szerint a mögöttünk álló években több esetben börtönbüntetéssel sújtottak olyan személyeket, akik kényszerhelyzetükben gallyat és fát loptak erdőkből, hogy odahaza befűthessenek, és családjuknak ne kelljen fagyoskodniuk. Egy nyírségi férfit gyorsított eljárással másfél évi börtönre ítéltek.

     Az MSZF szombaton írásos kérdést intézett Gulyás Gergelyhez, a miniszterelnöki hivatal vezetőjéhez arról, hogy felelősséget vállal-e kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte. Az emberjogi szervezet – szokásához híven – a közelgő tél beállta előtt figyelmeztette a kormányt, hogy jobb sorsra szenderedett szociális lakásépítési programja miatt vélhetően újból aratni fog a fagyhalál az előttünk álló télen. Erre utal a szeptember végi kihűléses eset is. Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért? Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett? Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek? Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében.

    Az MSZF megjegyezte: reméli ugyan, hogy válaszra méltatják, sőt tesznek is lépéseket az ügyben, bár nem ringatja magát abban az illúzióban, hogy a kormány válaszolna az emberéletek védelmében feltett kérdéseire, tekintettel eddigi gyakorlatára. +++

 

A Gulyás Gergely miniszternek írt levél teljes szövege:

 

Gulyás Gergely Úr részére

Miniszterelnökség

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

     Tisztelt miniszter Úr!

A Magyar Szociális Fórum a közelgő télre való tekintettel felhívja a kormány figyelmét az újra fenyegető tömeges fagyhalál veszélyére, és ismételten felajánlja évek óta felajánlott segítségét a társadalmi gond orvoslására. Tekintettel az emberélet védelmére, az alábbi kérdésekre vár választ a kormány részéről:

  • Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért? Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett?
  • Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek?
  • Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében.
  • Felelősséget vállal-e a kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte?
  • Mit kíván tenni a kormány a törvény által előírt közérdekű adatszolgáltatás érdekében a kihűléses esetekről?
  • Igényt tart-e a kormány a társadalmi szervezetek tapasztalataira, javaslataira a lakhatással és a hajléktalansággal összefüggő társadalmi kérdés megoldásában?

Bízom benne, hogy válaszol a kérdésekre!

Megj: Önhöz írt 2018. június 21-i levelemre, melyet ezennel újból elküldök, mindmáig nem kaptam választ, jóllehet a törvény 30 napos határidőt ír elő a válaszadásra!

 

2018. szeptember 29.                                 Dr. Simó Endre, az MSZF alapító-szervezője

 

elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

+36 30 5927371

 

Látogatottság

3993152
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
2012
5571
13543
3962935
42530
72262
3993152

Your IP: 18.117.70.132
2024-04-18 20:09