Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2018. július 8. vasárnap (MSZF)

 

     Kormányszervek második éve nem szolgáltatnak adatot a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a fagyhalál áldozatainak számáról, emiatt a KSH kimutatása megrekedt 2016-nál – véli tudni a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap kiadott közleményében.

     Az emberjogi szervezet jól értesült forrásból tudni véli, hogy a társadalmi valóság elkendőzése politikai okokra vezethető vissza. Nevezetesen arra, hogy a vezető réteg – hatalmi megfontolásból – nem kíván valós képet nyújtani a mostoha szociális állapotokról – mondták.

     A KSH utoljára 2017. október 15-én frissítette adatait a „Túlságosan nagy hideg hatásai” következtében elhunytak számáról, és 238 főt jelzett 2016-ra vonatkozóan. Adata 35 fővel meghaladta az MSZF időarányos kimutatását (203 fő), azóta azonban nem közölt frissebb adatot sem 2017-ről, sem a legutóbbi télen kihűltek számáról. Az MSZF szerint 2017-2018 telén 200-an szenvedtek fagyhalált.

    Az MSZF forrása szerint mivel a kormány végső soron nem fogja tudni megakadályozni a KSH adatszolgáltatását, most nagy valószínűséggel az adatok kozmetikázása felé vesz irányt, és a valóságtól elrugaszkodó adatokat készül a KSH-val megosztani.

    A Magyar Szociális Fórum felhívta a figyelmet, hogy az évről-évre ismétlődő tömeges életvesztésről szóló tényfeltáró jelentései miatt fenyegetésekben és támadásokban van része, jóllehet számadatai megegyeztek a KSH adataival, ill. nagyon közel álltak hozzájuk. Az adatokból többek között kitűnik, hogy a rendszerváltás óta több mint nyolc ezren vesztették életüket kihűlés következtében.

    Legutóbb a kormány közeli Magyar Idők támadta az MSZF-et, kétségbe vonta a fagyhalál esetekről szolgáltatott adatainak hitelességét. A lap szerint „Nincs ma Magyarországon egyetlen hivatalos szerv sem – mentők, rendőrség, segélyszervezet –, amely rendelkezne bármiféle számsorral a fagyhalálról, pontosabban a fagyás miatt bekövetkezett halálokról”. A lap ezzel az állításával lényegében elismerte, hogy a KSH nem juthat hozzá azokhoz az adatokhoz, amelyekhez korábban hozzájutott, mert az adatszolgáltatásra kötelezettek többé nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyekkel korábban rendelkeztek, a KSH hallgatása pedig annak tulajdonítható, hogy nem szolgáltatnak neki adatot az életvesztésről, mert nem rendelkeznek bármiféle számsorral.

     Az MSZF sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Idők a kormányt védi az emberéletek helyett.

     A kialakult helyzetben az Magyar Szociális Fórum felajánlotta segítségét a Központi Statisztikai Hivatalnak a valós adatok pontos kimutatásához – tudatta az emberjogi mozgalom vasárnap kiadott közleményében.+++

Látogatottság

3944208
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1509
5451
11579
3915476
65848
78836
3944208

Your IP: 18.232.188.122
2024-03-28 12:56