A Magyar Békekör 18 civil szervezete jegyzékben fejezte ki nemtetszését az ukrán kormány háborús politikájával, és arra kérte Kijevet, hogy ne veszélyeztesse mások békéjét azzal, hogy nemzetközi konfliktust igyekszik gerjeszteni a NATO és Oroszország között. A civil diplomáciai jegyzéket péntek délelőtt adta át Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője és Petráss László, a Honfoglalás 2000 alelnöke Adalbert Zhydyknek, Ukrajna budapesti nagykövete asszisztensének – jelentette a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum pénteken.

A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal, a Magyarok Világszövetsége, a Népi Front, a Honfoglalás 2000 Egyesület, az Igazságos Jogállamért Szövetség, a Demokratikus Közéleti Alapítvány, a Dunakeszi Civilek Baráti Köre, a Szent László Király Alapítvány, a Magyar Autonóm Néppárt, a Szépen magyarul - Szépen emberül mozgalom, a Független Újságírók Szövetsége, az Emberközpontú Országért Mozgalom, a Roma Nők Érdekvédelmi Szervezete, az Ekomozgalom, a Bal-Rad Baloldali Radikális hírportál, a Társadalomtudományi Tagozat, a Medicent – Ózd, az MPSZ Délvidék, és magánszemélyek  által aláírt jegyzékben felháborítónak tartják Ruszlan Kocaba ukrán újságíró letartóztatását és megvádolását hazaárulással azért, mert Kocaba testvérgyilkosságnak minősítette az ukrán kormány Kelet-Ukrajna elleni hadviselését, és a béke mellett foglalt állást.

A Békekör szerint a kijevi kormány politikája nem szolgálja a békés rendezést, hanem ellentétes azokkal az „európai értékekkel”, a népek szabadságjogaival és az emberi jogokkal, amelyekre szavakban hivatkozik.

Leszögezik, hogy Magyarország nem akar háborúba keveredni Oroszországgal Kijev elhibázott politikája miatt. Támogatásukról biztosítják a magyar kormány keleti-nyitás politikáját és a jó viszonyt Kelettel és Nyugattal egyaránt. Arra kérik Ukrajnát, barátkozzon meg köztes földrajzi és geopolitikai helyzetével, és ennek megfelelően politizáljon.

Megengedhetetlennek tartják, hogy az ukrán vezetés hátat fordított a 2014. február 21-i megállapodásnak, most pedig nem hajlandó teljesíteni a 2015. február 12-i minszki megállapodásban foglaltakat  sem (11. cikk) az ukrán állam föderatív alkotmányjogi átalakításáról, az autonómia biztosításáról nemzeti közösségeiknek.

A civil békemozgalom meggyőződése szerint az „európai értékek” és az igazságos, tartós béke egyaránt megköveteli a kijevi kormány „egységes nemzetállamiság”- koncepciójának elvetését, és az autonóm jogok megadását és garantálását az Ukrajnát alkotó minden nemzetnek, és nemzeti kisebbségnek, egészen az önrendelkezéshez való jog elismeréséig.

Végül arra szólítanak fel, hogy Ukrajna legyen semleges, és ezzel segítse elő az európai együttműködési rendszer új alapokra helyezését, egy új összeurópai biztonsági rendszer kiépítését, Oroszország teljes jogú részvételével.+++

(A jegyzék teljes szövege letölthető: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=849:a-magyar-bekekoer-jegyzeke-az-ukran-kormanynak&catid=2:magyar

 


 

 

Látogatottság

1650704
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
235
979
6052
1639026
14352
21147
1650704

Your IP: 34.231.21.123
2019-11-18 05:55