Kojang-Budapest, 2018. április 27. péntek (MB)

Közös nyilatkozatban foglalt állást a két Korea elnöke a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése és a két állam újraegyesítése mellett – jelentette a Magyar Békekör a dél-koreai Kojangban megtartott tárgyalásuk eredményéről.

Kim Dzsongun, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Mun Dzsein, a Koreai Köztársaság elnökének közös nyilatkozatában szó szerint ez áll: „Dél- és Észak-Korea megállapította, egyetért azzal a céllal, hogy teljes atomleszereléssel mentesítsék a Koreai-félszigetet a nukleáris fegyverektől”.

Véget vetnek az ellenségeskedéseknek egymással szemben. „Nem lesz több háború a Koreai-félszigeten, kezdetét veszi a béke új korszaka” – áll a két elnök által aláírt dokumentumban. Párbeszédet és tárgyalást folytatnak az élet különböző területein, felső szinten is. Katonai vezetőik állandó kapcsolatban maradnak egymással, beleértve védelmi minisztereiket is. A két Korea kész békemegállapodást kötni egymással.

Az idén három-, és négy oldalú tanácskozásokat tartanak az Egyesült Államok, továbbá Kína részvételével azzal a céllal, hogy befejezetté nyilvánítsák az 1953. évi háborút és állandó, tartós békében éljenek. Ősszel Fenjanba látogat Mun Dzsein dél-koreai elnök. A két elnök elhatározta, hogy rendszeres telefonkapcsolatot tart fenn egymással, a nemzet szempontjából létfontosságú témákról gyakran és őszintén tárgyal, erősíti a bizalmat, kiindulva abból a pozitív fejleményből, hogy találkoztak egymással, kapcsolataik építése, a Koreai-félsziget békéje, felvirágzása és egyesítése érdekében – áll a nyilatkozatban.+++

Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

1011979
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
3841
4361
8202
974183
83201
134318
1011979

Your IP: 3.82.52.91
2019-02-19 21:22