Washington, New York, Budapest, 2018. április 13. (MB)

Az Egyesült Államok fontolóra veszi, hogy egyáltalán indítson-e rakétatámadást Szíria ellen – tudósított róla a Magyar Békekör pénteken.

Trump elnök pénteken Twitteren közölte: „Sohasem mondtam, hogy meg fogjuk támadni Szíriát. Lehet, hogy nagyon közeli a támadás pillanata, de lehet, hogy egyáltalán nem közeli”. A Fehér Ház hivatalos közleményben tudatta: „Nem hoztunk végső döntést” (a nemzetbiztonsági tanács ülésén). Trump hétfőn úgy nyilatkozott, hogy 48 órán belül eldöntik, melyik támadási terv szerint cselekedjenek.

A Magyar Békekör szerint a mértéktartóbbá vált amerikai álláspont hátterében mindenekelőtt az állhat, hogy Oroszország határozottan kiállt Szíria mellett, és figyelmeztette Amerikát a támadás lehetséges következményeire, nevezetesen a két nagyhatalom közti közvetlen konfliktus lehetőségére. Vaszilij Nyebenzija, Oroszország ENSZ-nagykövete közölte: nem lehet kizárni a háborút az USA és Oroszország között. „Azonnali teendő a háborús veszély kiküszöbölése” – mondta. Felszólította Washingtont, tartsa vissza magát a Szíria elleni katonai akciótól.

Az amerikai hadvezetésre mérséklően hathatott  NATO-szövetségeseinek véleménye is:  Merkel elutasította a német részvételt egy esetleges háborúban, mert – mint mondta – a konfliktus eszkalálódhat. Nagy-Britannia felemás álláspontra helyezkedik, de tengeralattjárókat vezényelt a térségbe. Macron francia elnök viszont kakaskodik, és helyénvalónak tartaná Aszad „megbüntetését”. A konfrontáció elkerülésére szólított fel Guterres ENSZ-főtitkár is.

A háborús ok is kétséges: saját bevallásuk szerint még az amerikai szolgálatok sem rendelkeznek bizonyítékokkal arról, hogy Aszadék vegyi fegyvert alkalmaztak volna a gútai Doumában. (Ezt kizárólag a szír fegyveres ellenzékhez kötődő Fehérsisakos szervezet állította, de a helyszíni ellenőrzések nem erősítették meg.) Szíria ENSZ-nagykövete szerint vegyi fegyvert nem ők alkalmaztak, hanem Líbiából csempészték be Szíriába brit, szaúdi, amerikai, török és francia segítséggel. „A terroristák már régóta rendelkeznek vegyi anyagokkal a Líbiában felhalmozott készletekből” – mondta. A tények arra engednek következtetni, hogy ok híján inkább háborús ürügyről lehet szó. Vajon az amerikai vezetés hamis állítással kockáztatná a világ békéjét – tette fel a kérdést a Magyar Békekör.+++


Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

1147863
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
3270
3233
30409
1090123
99494
119591
1147863

Your IP: 34.204.52.4
2019-03-25 22:30