Budapest, 2018. január 15. (MSZF)

A Kossuth téren hétfőn este gyertyagyújtással tisztelegtek annak a nyolcezer embernek az emléke előtt, aki a rendszerváltás óta Magyarországon megfagyott. Beer Miklós váci püspök nagyon fontosnak minősítette az egybegyűltek kiállását, áldását küldte a fagyhalált haltak jelképes sírja körül élőláncot formáló emberekre és fagyhalált halt embertársainkra – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF), mely együtt szervezte a megmozdulást a Minden Ember Számít Egyesülettel (MESZE).

 

Tavaly ősztől idén január 15-ig 81-en hűltek ki végzetesen. A legújabb áldozat egy 50 éves férfi volt, aki a Kerepesi úton fagyott halálra egy élelmiszerbolt előtt ülve.

Újhelyi Sándor, a MESZE elnöke és Simó Endre, az MSZF alapítója azokat szólította a Kossuth téren elhelyezett jelképes sírhoz, akik lelkiismeretükkel és értékrendjükkel összeegyeztethetetlennek tartják azt a politikát és rendszert, mely eltűri a szabad ég alatt és a fűtetlen lakásokban évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalált. A Kossuth téren kb. 30-an gyűltek össze.

Beszédében Simó Endre, az MSZF alapítója kijelentette: „Itt, a Kossuth téren lerántjuk az álarcot azokról, akik kereszténynek vallják magukat, de semmibe veszik mások életét! Keresztény értékekre hivatkoznak, de évről-évre emberek ezreit lakoltatják ki egyetlen otthonukból, sorsukra hagyva őket. Keresztény civilizációról papolnak, de szétválasztják a családokat, száz és százezrek életét teszik tönkre, még a létfenntartásukhoz szükséges minimumot is megtagadják tőlük. Gyermekeket hagynak éhezni, tömegesen nyomorba taszítanak embereket ahelyett, hogy megélhetéshez és fedélhez juttatnák őket.”

A szónok szerint kormánykörökben egyesek gúnyt űznek a Szentírásból, midőn nyíltan vallják, hogy - A szociális biztonság nem írhatja felül a jogbiztonságot,- Akinek nincs semmije, az annyit is ér, és - Azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni. Több mint egy millióan tengődnek havi 15-20 ezer Ft-ból, miközben a dúsgazdagok maroknyi csoportja több százmilliót vág zsebre havonta. Idézte Ferenc pápát, aki szerint „Hiú ábránd jóságot remélni azoktól, akik a gazdasági hatalmat birtokolják, vagy azoktól a mechanizmusoktól, amelyekre az uralkodó gazdasági rend épül”.

A fagyhalált haltak Szenvedéséből és áldozatából erőt merítünk harcunkhoz egy igazságosabb, emberségesebb rendért – mondta az MSZF alapítója. Az egybegyűltek egyperces néma tiszteletadással rótták le kegyeletüket az elhunytak emlékére állított jelképes sír előtt.+++

Simó Endre beszédének teljes szövege olvasható:

http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1293:2018-01-15-11-07-52


Újhelyi Sándor beszéde megnézhető: https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-fagyhalottakra-emlekeztek-2440406
Látogatottság

287063
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
3777
4349
8126
251270
75797
125394
287063

Your IP: 54.156.85.167
2018-08-21 22:16