Szocsi-Budapest, 2017. november 21. kedd (MB)

Szíria terrorista megszállás alóli felszabadítása után a politikai rendezés vált a legfőbb céllá. Hosszú távon politikailag kell rendezni a válságot – vallotta egybehangzóan Aszad szír és Putyin orosz elnök Szocsiban tartott hétfői munkamegbeszélésén. Aszad tudatta, hogy Damaszkuszban néhány napon belül összeül Szíria népének kongresszusa.

A szíriai fejleményekről és nemzetközi kihatásukról rendszeresen hírt adó Magyar Békekör értesülése szerint Putyin elismerését fejezte ki Aszadnak, mert kész együtt keresni a megoldást mindenkivel, aki békés jövőt és felvirágzást akar nyújtani Szíriának. Putyin bemutatta Aszadot az orosz védelmi minisztérium vezetőinek, és az orosz vezérkari főnökségnek. A katonai vezetőkkel tartott találkozón Aszad azt mondta, hogy a szír állam nekik köszönheti fennmaradását. „Köszönöm önöknek és az orosz népnek, hogy barátaink maradtak, és végig kitartottak mellettünk” – mondta. Putyin azzal válaszolt, hogy a vezető orosz tiszti gárda és alárendeltjeik bátorsága nélkül nem nyílt volna lehetőség a politikai rendezésre. Az orosz hadvezetés főparancsnokaként külön köszönetet mondott Aszadnak a közösen vállalt harcért.

Személyes tanácskozásukon Aszad arra kérte Putyint, hogy segítsen Szíriának megvédeni magát „külső játékosok beavatkozásától” a politikai rendezésbe, hiszen saját jövőjéről a szír népnek kell döntenie. „Nem kívánjuk felhánytorgatni a múltat, hanem előre akarunk tekinteni. Üdvözlünk mindenkit, aki érdekelt a politikai rendezésben, készen állunk párbeszédet folytatni velük” – mondta Szíria elnöke.

Putyin vázolta a politikai rendezés nemzetközi vonulatait: november 22-én az iráni és a török elnökkel tárgyal hármasban a szíriai rendezésről Szocsiban; tartós munkakapcsolatban állnak Irakkal, az Egyesült Államokkal, Egyiptommal, Szaúd-Arábiával és Jordániával; az asztanai konferenciáknak köszönhetően fegyvernyugvási övezeteket hoztak létre, megteremtve a párbeszéd lehetőségét a nem terrorista ellenzékkel; a Rijádban működő szír ellenzéki csoport november 22-23. között ülést tart, melynek nyitó és záró tanácskozásán, továbbá sajtóértekezletén részt vesz személyes megbízottja, Lavrentyev. A szír rendezést az ENSZ-nek kell felügyelnie. „Számítunk az ENSZ aktív szerepvállalására, különös tekintettel a rendezés végső szakaszában” – mondta.

„Oroszország nem csak megvédte országunk szuverenitását és függetlenségét, hanem mindezt az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásával tette” – mondta Aszad.

Egyetértettek abban, hogy mindazonáltal még nem arattak teljes győzelmet a terrorista csoportok felett. Előfordulhat, hogy még felüti fejét a terrorizmus Szíriában, a Közel-Keleten és a világon másutt is. De a fő célt elérték, és bíznak benne, hogy a közeli jövőben kimondhatják: teljesítették a feladatot.+++

Forrás: Magyar Békekör/Facebook

Látogatottság

286955
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
3669
4349
8018
251270
75689
125394
286955

Your IP: 54.156.85.167
2018-08-21 22:14