Beregszász-Budapest, 2017. november 15. szerda (MB)

A Magyar Békekör szerdán közleményben ítélte el az ukrán nacionalisták magyarellenes beregszászi megmozdulását, és felszólította a kijevi kormányt, hogy vonja felelősségre a megfélemlítő akció szervezőit.

Aggodalommal figyeljük a magyarellenes és az Ukrajnában élő más nemzeti kisebbségekkel szemben megnyilvánuló agresszivitást. Úgy véljük, a szélsőséges magatartás előtt a kijevi soviniszta politika nyit utat. Az anyanyelven történő oktatás betiltása egybecseng a hatalom közeli nacionalista szervezetek garázdálkodásával, és a nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok megfélemlítését és elnyomását szolgálja.

Botrányosnak tartjuk, hogy a hatóságok nem akadályozták meg a szélsőséges megmozdulást, nem szereztek érvényt a magyar kisebbség jogának nemzeti lobogójának használatához.

A Magyar Békekör szerint Kijevnek fel kell hagynia az egységes nemzetállam-koncepcióval, és erélyesen fel kell lépnie azok ellen a szélsőséges erőkkel szemben, amelyek békétlenséget szítanak az Ukrajnában élő nemzetiségek között, és pogrom hangulatot keltenek velük szemben.

Ukrajnának mindenekelőtt saját törvényeit kell tiszteletben tartania, továbbá  a nemzetközi egyezményeket, amelyek ugyancsak garantálják a nemzetiségek anyanyelvének és jelképeinek szabad használatát.

Ukrajna politikai vezetésének erélyesen fel kell lépnie a nemzeti kisebbségek elleni uszítással és háborúzással – áll a Magyar Békekör nyilatkozatában.+++

forrás: Magyar Békekör/Facebook

 

Látogatottság

038414
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
3483
5691
27362
0
38414
0
38414

Your IP: 54.145.103.69
2018-06-21 21:32