Belgrád-Budapest, 2017. március 28. kedd (MSZF)

Oroszország aggódik a Balkánon tapasztalható feszültség miatt, különös tekintettel arra, hogy a térség sok országában különböző érdekeket képviselő külföldi beavatkozás jelei tapasztalhatóak – mondta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök Belgrádban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hétfőn folytatott moszkvai megbeszélését követően.

 

„A közelmúltig Szerbia volt a térség legstabilabb állama, de a helyzet mára megváltozott: a térség más országaival együtt állandó nyomás alá kerültünk, különböző érdekeltségű külső tényezők befolyása alá. A mögöttünk álló hónapokban súlyosbodott a helyzet. Azt hiszem, Moszkvában nagyon-nagyon aggódnak emiatt. Ezért védelmi technológiai együttműködésről is tárgyaltunk” – fűzte hozzá Vucic.

A Magyar Békekör úgy véli, hogy a két fél aggodalmának hátterében a NATO balkáni terjeszkedése áll, továbbá egy olyan  terv, hogy a Törökország felől fenyegető újabb migrációs hullámot a balkáni országok szuverenitásának rovására tartóztassák fel.+++


Az amerikai szenátus kedden megszavazta Montenegro csatlakozását a NATO-hoz. Az Észak-atlanti Szövetség 28 tagállama közül eddig 24 ratifikálta a balkáni ország felvételéről szóló szerződést. Montenegro várható csatlakozása a NATO keleti terjeszkedésének része. Különösen érzékenyen érinti az Oroszországgal jó viszonyt ápoló Szerbiát, mely nem kíván a NATO-hoz csatlakozni.

 

https://www.facebook.com/bekekor/

 

 

  

Látogatottság

046547
Mai napon
Tegnap
Ezen a héten
Múlt héten
Ebben a hónapban
Múlt hónapban
Összesen
1322
3229
35495
0
46547
0
46547

Your IP: 54.224.91.246
2018-06-24 08:52