Tömeges otthonvesztéstől tart a Magyar Szociális Fórum
Budapest, 2011. május 31. kedd

Otthonvédelmi akciótervének keretében a kormány július 1-től megszünteti a kilakoltatási tilalmat. A pénzügyi szférának tett engedmény következtében tömeges otthonvesztés fenyegeti azokat, akik fizetésképtelenné váltak, és nem tudnak eleget tenni a kormány bankokkal kötött megállapodásában szereplő pénzügyi elvárásoknak – reagáltak kedden a Magyar Szociális Fórum szakértői a miniszterelnök hétfőn bejelentett tervére.

 

A törlesztés átütemezése, az árverezési kvóta megállapítása elsősorban a hitelezők érdekében áll, és az ingatlanpiac erősítését szolgálja az otthonvesztés feltartóztatása helyett.

A háromoldalú tehervállalás keretében a pénzügyi intézményeket lényegében felmentették felelőtlen magatartásuk és tisztességtelen szerződési feltételeik anyagi következményei alól, és az adósokra hárítják a legsúlyosabb terheket, nem mérlegelve a fizetésképtelenséget előidéző gazdasági körülményeket, így a munkahelyvesztést, a megszorításokat, a megélhetési válságot. Az állam az adófizetők pénzén kiadásokat vállalt magára a bankok helyett, és ezzel közvetett banki konszolidációt hajt végre.

A bankokkal kötött megállapodás szemben áll a Fővárosi Bíróságnak azzal az április végi ítéletével is, amelyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének keresetére hozott a tisztességtelen szerződési feltételek ügyében. Nevezett ítéletében a Bíróság állást foglalt a szerződő felek egyenjogúsága mellett, érvénytelenné nyilvánította a tisztességtelen banki szerződésfeltételeket, és ezzel utat nyitott a közérdekű igényérvényesítés, azaz a kártérítés előtt is, minden olyan ügyfél esetében, akinek a pénzügyi szolgáltatók hátrányt okoztak. Az Otthonvédelmi akcióterv alapján készülő új törvény arra kényszerítheti az igazságszolgáltatást, hogy a közérdek helyett a pénzügyi érdekeket részesítse előnyben, a rászorulók pedig ne érvényesíthessék jogos igényeiket – vélekednek az MSZF szakértői.

„Arra számítottunk, hogy a kormány – a választóknak tett ígéretéhez hűen - előnyben fogja részesíteni a válságos helyzetbe került százezrek érdekeit a banki érdekkel szemben, és közérdekű fellépését konkrét gazdaságélénkítő és foglalkoztatás-növelő intézkedésekkel egészíti ki, hogy közvetett úton is enyhítse a belső eladósodást, és megfelelő jövedelemhez juttassa az eladósodott háztartásokat. Az otthonvédelmi akcióterv néven megismert anyag arra utal, hogy a kormány meghátrált a pénzügyi szféra akaratával szemben, és a társadalmi válság elhúzódik” – áll az MSZF közleményében.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu