A Magyar Szociális Fórum állami beruházási stratégiát sürget a megélhetési válság leküzdéséért

Budapest, 2011. május 22. vasárnap

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal állami beruházási stratégiát sürget a gazdasági növekedés élénkítéséért és a foglalkoztatás növeléséért. A Fórum szervezői szerint a megélhetési válságon csak aktív növekedéspárti gazdaságpolitikával lehet felülkerekedni, egyszersmind mérsékelni a külföldi adósságot. A béreket és a vásárlóerőt korlátozó intézkedések fokozzák a társadalmi feszültséget, elmélyítik a megélhetési válságot, és szélsőséges politikai erők malmára hajtják a vizet – áll az MSZF SZK vasárnap kiadott közleményében.

 

Az antiszociális megszorítások, a bérbefagyasztás, a vásárlóerő leszorítása akadályozza a növekedést és a munkahelyteremtést, a stagnálásnak kedvez, nem oldja meg sem a belső, sem a külső adósságproblémát – írják.

Az MSZF SZK egyetértő támogatásáról biztosítja az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) arra irányuló kezdeményezését, hogy az eladósodott uniós országok adósságtörlesztését átütemezzék, felhagyjanak a rájuk kényszerített privatizálásokkal, olyan alacsony kamat mellett juttassák őket fejlesztési hitelekhez, amelyek nem haladják meg az Európai Központi Bank által a hitelező bankoknak biztosított refinanszírozási rátát. Az eladósodott országok gazdasági fellendülése érdekében 2016-2017-re halasszák el a 3 százalékos deficit elérését, ezzel is elősegítve az anticiklikus gazdaságpolitikát.

Az MSZF szerint a béreket nem a gazdasági fellendülés ellenségének kell tekinteni, hanem

a növekedés és a munkahelyteremtés motorjának. A nyugdíjak vásárlóerejének védelme is segít ennek a célnak az elérésében.

„Magyarország mind a növekedést, mind az adósságállomány csökkentését tekintve érdekelt abban, hogy megvalósuljon az Európai Szakszervezeti Szövetség New Deal-lel (Új Egyezmény) kapcsolatos terve. Nevezetesen az, hogy véget vessenek a megszorító kormányzásnak, a közszféra és a bérek megnyirbálásának, adót vessenek ki a pénzügyi tranzakciókra, és ezzel igazságosabb közteherviselést valósítsanak meg. Az államadósságra vonatkozó szabályokat a realitásokhoz kell igazítani, nem szabad megszorító intézkedésekkel elmélyíteni a recessziót! Az Új Egyezményt a szakszervezetek és a civil érdekképviseletek bevonásával kell nyélbe ütni. Az MSZF üdvözli az ESZSZ határozatát arról, hogy a szakszervezetek kössenek szövetségeket civil szervezetekkel. Magyarországon erre az együttműködésre kiváló lehetőséget nyújt a Szociális Kerekasztal, melynek munkájába már eddig is bekapcsolódott több szakszervezet. A politikai váltás az Európai Szociális Modell felé nélkülözhetetlen a demokrácia konszolidálása szempontjából is, a szélsőjobboldal térnyerésével szemben a népi elégedetlenség hullámán” – áll a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal szervezőinek nyilatkozatában.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

WWW.mszfszk.hu