Prága-Budapest, 2018. május 11. péntek (MB)

„Szerencsétlen dolognak tartottam volna, ha nem tiszteltem volna meg annak a 150 ezer orosz katonának az emlékét, aki Csehszlovákiában esett el a II. világháborúban” – válaszolt Miloš Zeman cseh köztársasági elnök azoknak, akik bírálták, hogy elment a prágai orosz nagykövetség május 9-i győzelemnapi fogadására.

Zeman beszédet intézett az egybegyűltekhez, és emlékeztetett arra, hogy a cseh vezetés kezdettől fogva ellenezte az orosz-ellenes szankciókat, és – reménye szerint – kezdeményezni fogja az Európai Unióban a szankciók felfüggesztését.

A Magyar Békekör összehasonlította a cseh magatartást a magyarral, és megírta, hogy a budapesti orosz nagykövetség május 9-i fogadásán nem csak a magyar köztársasági elnök, hanem a kormány egyetlen tagja sem érezte kötelességének leróni tiszteletét a náci-fasizmus elleni harc legfőbb letéteményesének, Oroszországnak, és a náci megszállás elleni harcban Magyarországon elesett katonáinak.

A magyar kormány következetesen megszavazta az orosz-ellenes szankciókat, köztük azokat is, amelyek közvetlenül sértették nemzeti érdekeinket.+++

Magyar Békekör/Facebook