Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Budapest, 2018. március 11. vasárnap (MSZF)

A Magyar Szociális Fórum véleménye szerint sok millió magyar anyagi helyzetén és társadalmi közérzetén javíthatna, ha megvalósulna Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt 10 pontban foglalt március 3-i programja. Az MSZF ugyanakkor átgondolt, kiegyensúlyozott migrációs-politikára kéri az ellenzék jelöltjét, mert – mint írja -, nem az a kérdés, hogy befogadni, vagy nem befogadni, hanem az, hogy kit fogadjunk be és kit ne.

 

Vasárnap kiadott közleményében az MSZF megállapítja: „Karácsony Gergely helyesen látja, hogy nem tűr további halasztást milliók megélhetési gondjának enyhítése. Programja szerint kész volna módosítani az elosztási viszonyokon a bérből és fizetésből, nyugdíjból élők javára. Kész volna megadóztatni az óriásvagyonokat, visszavenni a közpénzekből született magánvagyonokat egy Korrupcióellenes Ügyészség révén, és a társadalom szolgálatába állítani azt. Nem csak a jelenlegi antiszociális politikával szakítana, hanem magas pénzügyi körök érdekeivel szemben is kész volna fellépni a szegénység felszámolásáért, és milliók életkörülményeinek javításáért. Erre utal, hogy magas pénzügyi körök nyomban védelmükbe vették vele szemben a jelenlegi kormányt, és jelezték, hogy nem kívánnak politikai változást profitjuk rovására” – írják.

Az MSZF szerint a rászorulók népes seregének nagyon fontos volna, ha hozzájutna egy szociális minimumhoz, a családi pótlékot pedig duplára emelnék, ha kétszeresére emelnék a nyugdíjminimumot, emelnének minden 100 ezer Ft alatti nyugdíjat, visszaállítanák a 13. havi nyugdíjat. Ha a nettó minimálbért 150 ezer Forintra emelnék, támogatnák a gyógyszerárakat, 50 százalékkal megemelnék az egészségügyi dolgozók bérét, mérsékelnék a gáz és a villany árát 30, ill. 10 százalékkal az átlagfogyasztásig. Kedvezne a hitelkárosultaknak, ha adósságukat az eredeti árfolyamon számolnák újra – mint az a programban szerepel.

A Szociális Fórum szerint találkozna a társadalom igazságérzetével az EU-pénzek átcsoportosítása „a fideszes elittől az emberek javára” – mint a programban áll –, hogy képzésre, nyelvtanulásra, egészségmegőrzésre, a lakásviszonyok javítására, munkába járásra és más hasznos célokra fordítsák.

3,5 millió szegény, köztük 1-1,2 millió mélyszegénységben élő emberen segítene a szegénység felszámolása, a gyermekéhezés kiküszöbölése, a lakhatási garancia, a gyermekes családoknak kilátásba helyezett az állami segítség, elérhető bérlakáshoz juttatásuk.

Az MSZF figyelemre méltónak tartja az oktatással kapcsolatos célt is: a tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentését, az érettségi szabadságának biztosítását, az első diploma ingyenes megszerzését. Segítene a hazai kis- és közepes vállalkozások helyzetén támogatásuk tőkével és tudással, ügyintézéssel járó terheik mérséklése.

Az MSZF szerint a miniszterelnök-jelölt demokrácia iránti elkötelezettségére utal, hogy népszavazáson kérné ki a választók véleményét a jelenlegi kormánytöbbség által elfogadott, de népszavazással alá nem támasztott alaptörvény hatályon kívül helyezéséről és új alkotmány elfogadásáról.

A Magyar Szociális Fórum ugyanakkor kifogásolja Karácsony Gergely egyoldalú EU- és NATO orientációját, hiányolja programjából a sokoldalú kapcsolatépítést olyanokkal is, akik nem tagjai sem a NATO-nak, sem az EU-nak. Magyarország történelme azt mutatja, hogy a jó viszony ápolása, és a békés együttműködés mindig az ország előnyére vált, a hiánya viszont az ország hátrányára, területi értelemben is. Az MSZF szerint nem hátat fordítani kell a „keletinyitás-politikának”, hanem tartalommal kell megtölteni.

A Magyar Szociális Fórum végül kitér Karácsony Gergely bevándorlás-politikájára. Átgondolt, kiegyensúlyozott migrációs-politikára kéri a kormányfő-jelöltet: felelősségre inti a nemzet iránt, és emberségre a menekültek iránt. „Nem az a kérdés, hogy befogadni, vagy nem befogadni, hiszen a jelenlegi kormány is befogadott már több ezer bevándorlót, hanem az, hogy kit fogadjunk be és kit ne. Erre a kérdésre saját magunknak kell válaszolnunk teherbírásunk és szükségleteink mérlegelésével. Kötelező kvóták helyett magunknak kell olyan bevándorlás-politikát kialakítanunk, amely a humanitárius szemponttal együtt azt a követelményt támasztja a befogadottakkal szemben, hogy kivegyék részüket az ország anyagi, szellemi és demográfiai gyarapításából” – áll az MSZF közleményében.+++