Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188
Budapest, 2018. február 27. kedd (MB)

A Magyar Békekör a kijevi soviniszta politika következményének tartja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári központi irodája ellen keddre virradóra elkövetett merényletet. Elítéli a galád cselekedetet, és az ukrán vezetés kisebbségellenes politikáját – áll a szervezet kedden kiadott közleményében.

 

Aggodalommal figyeljük a magyarellenes és az Ukrajnában élő más nemzeti kisebbségekkel szemben újabb és újabb merényletekben megnyilvánuló agresszivitást. Úgy véljük, a szélsőséges magatartás előtt a kijevi soviniszta politika nyit utat. Az anyanyelven történő oktatás betiltása egybecseng a hatalom közeli nacionalista szervezetek garázdálkodásával, és a nemzeti kisebbségek, köztük a magyarok megfélemlítését és elnyomását szolgálja – írják.

A Magyar Békekör szerint Kijevnek fel kell hagynia az egységes nemzetállam-koncepcióval, és erélyesen fel kell lépnie azokkal a szélsőséges erőkkel szemben, amelyek békétlenséget szítanak az Ukrajnában élő nemzetiségek között, és pogrom hangulatot keltenek velük szemben.

A Békekör felszólította a kijevi kormányt, hogy vonja felelősségre a merénylet felelőseit.+++

Egy nappal a KMKSZ székháza elleni merénylet előtt ukrán szélsőségesek 30 fős csoportja felgyújtotta az odesszai orosz konzulátust, falát pedig festékkel mázolta be. Az ukrán rendőrség helyszínen tartózkodó 50 fős alegysége passzívan szemlélte a történteket.

Forrás: Magyar Békekör/Facebook