Budapest, 2017. szeptember 6. szerda (MSZF)

A Magyar Békekör nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök a kelet-nyugati kapcsolatok javítása helyett sorra olyan döntéseket hoz, amelyek a szembenállásnak kedveznek, veszélyeztetik a békét és a nemzetközi biztonságot. Ez a politika nem kedvez Magyarország békéjének és biztonságának sem - áll a Békekör közleményében.

A Magyar Békekör  elismeréssel fogadta Trump Amerikai elnök szavait, amikor megbékélésről, és Oroszországgal való kapcsolat-javításról beszélt. De megdöbbenve tapasztalta, hogy az elnök békét hirdető szavait szankciók, a szankciók kiterjesztése, a provokációnak is beillő hadgyakorlatok folytatása, legutóbb pedig orosz diplomáciai és kereskedelmi kirendeltségek megszüntetése, és „elrekvirálása”  követte.

A békés kormányzásról szóló választási ígéretek szavahihetőségét is illuzórikussá teszi az Afganisztánba irányuló csapaterősítés, mely valószínűleg ismét amerikai fiatalok életének kioltására lesz alkalmas, ám az afganisztáni háború megnyerésére aligha.

A Magyar Békekör kéri Trump elnök urat, hogy a világ népei életének megóvása és biztonsága érdekében térjen vissza korábbi, békét hirdető politikájához, és tettekkel támassza alá augusztus 28-án elhangzott kijelentését, miszerint „Ki kell jönnünk Oroszországgal!”

A Magyar Békekör annál is inkább sürgeti az együttműködésen alapuló kapcsolatépítést, mert ma már nyilvánvaló, hogy a szembenállás csak Amerikának és a vele szövetséges országoknak okoz felmérhetetlen kárt, Oroszországnak viszont – az eddigi tapasztalatok szerint – nem, vagy sokkal kevésbé.+++