Simó Endre beszéde az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége előtt 2017. április 11-én tartott béketüntetésen

Tisztelt egybegyűltek, békeszerető emberek!

Béketüntetésünket kezdjük kegyeletünk leróvásával, tiszteletadással annak a 87 szír embertársunknak, köztük 21 gyermeknek az emléke előtt, aki április 4-én halt meg egy Idlib melletti kis faluban, amikor felrobbant a terroristák harcigáz raktára! Adózzunk emléküknek némán, rájuk gondolva!

 

Köszönöm!

Együttérzésünkről és szolidaritásunkról biztosítjuk az ártatlan áldozatok hozzátartozóit és szeretteit! Szolidaritásunkról biztosítjuk a szír népet a terroristák rémuralma ellen folytatott felszabadító harcában. A szuverenitásért, az önrendelkezésért folytatott harcra próbált csapást mérni április 7-én az Egyesült Államok azzal, hogy rakétatámadást intézett a terroristák ellen harcoló szír fegyveres erők főparancsnoksága ellen. Azzal indokolták a támadást, hogy a szírek vetették be a harci gázt, az oroszok pedig asszisztáltak nekik. De állításukat nem tudták bizonyítani, mert nem volt mivel. A militarista politikának, a birodalmi terjeszkedés logikájának nincs szüksége bizonyítékra! Elég neki az ürügy, a légből kapott állítás, a koholt vád, hogy szabadjára eressze agresszív ösztöneit, alávessen és leigázzon olyanokat, akik nem adják be a derekukat az amerikai érdekeknek. Tették ezt 2003-ban Irak lerohanásával, azt állítván, hogy Szaddam Huszein tömegpusztító fegyvert rejteget. De nem találtak ott tömegpusztító fegyvert, az olajkutak hozamát viszont máig élvezik. Ugyanezt művelték Líbiában 2011-ben, előtte pedig Egyiptomban az „arab tavasznak” álcázott puccsal. Most Szíria törvényesen megválasztott elnökét akarják hasonló sorsra juttatni. Az egyetlen komoly erőt, mely szembeszegült a külföldről pénzelt és felfegyverzett fekete zászlós tömeggyilkosokkal, és belföldi szövetségeseikkel.

Donald Trump annak köszönheti elnökké választását, hogy megígérte, újra naggyá teszi Amerikát. Mr. President, tényleg úgy gondolja, hogy agresszióval teheti naggyá hazáját? Miért építi hazugságra döntéseit? Miért támad, mielőtt egyértelmű bizonyíték birtokába kerülne a történtekről? Nem kell ahhoz Amerika elnökének lenni, hogy tudjuk, mi az igazság! Ha pedig kételkedünk benne, van egy módszer a megállapítására. Úgy hívják, hogy független vizsgálat, és ENSZ! Meg sem fordult az ön fejében Trump úr, hogy mielőtt rakétatüzet zúdítana azokra, akik a terrorizmus ellen harcolnak, kikérje a Biztonsági Tanács véleményét, és követelje az ENSZ szakértőinek vizsgálatát arról, hogyan kerülhetett Szíriába vegyi fegyver azután, hogy 2013-ban maradéktalanul átadták megsemmisítésre a készletet az ENSZ-nek?! Miért gondolja, hogy hülyének nézheti az egész világot, és újból átverhet minket?

El tudja képzelni, mi lesz, ha kiderül, hogy a mérges gázról önök tudtak? Ha az önök tudtával, netán’ közreműködésével került Idlibbe? Szörnyű dolog feltételezni, hogy a világhatalom első embere abban érdekelt, hogy az igazság ne derüljön ki! Kérjük, bizonyítsa, hogy érdekelt az igazság kiderítésében, és ne hagyja, hogy kormányára úgy tekintsen a világ, mint amely hazudik!

Ma Moszkvában tárgyal Tillerson amerikai külügyminiszter. Moszkva fogadja őt a történtek ellenére is. Ez arra utal, hogy Oroszország nem akar lemondani a politikai rendezésről Szíriában, és azt szeretné, ha Amerika is a békés rendezés útját választaná az agresszió helyett.

Mi, magyarok ebben vagyunk érdekeltek, együtt szír barátainkkal. Nem kerülte el figyelmünket, hogy Magyarország kormánya a NATO-államok kormányai közül azon kevesek közé tartozik, amely nem tapsolt az amerikai rakétatámadásnak Szíria ellen.

Magyarország a szír politikai rendezésben érdekelt, mert csak az szolgálja békéhez fűződő nemzeti érdekünket. Meggyőződésünk, hogy nemzeti érdekünk egybeesik a szír nép és a világ népeinek békéhez fűződő érdekével.

-.-