A Magyar Békekör feljegyzése a magyar kormánynak népvándorlásról és befogadásról

A Magyar Békekör 2015. július 5-én elsőként szögezte le, hogy „A népvándorlás feltartóztatásának egyetlen módja a népek életének és megélhetésének biztosítása saját hazájukban és földjükön”. Örülünk, hogy nézetünk idehaza és az Európai Unióban elterjedt az azóta eltelt több mint egy évben.

Az egykori gyarmatosító hatalmak, és a mai újragyarmatosítók kezdik felismerni, hogy ha nem hagynak fel eddigi politikájukkal, nevezetesen egész világrészek leigázásával és fejlődéshez szükséges forrásaik elvonásával, ellenállásuk esetén pedig háborús katonai eszközöket vesznek igénybe az elnyomásukra, olyan társadalmi feszültséget idéznek elő, és oly mértékű népvándorlást váltanak ki, amelyet aztán mind nehezebben tudnak kezelni. Hazánk, Magyarország egyszerre áldozata és részese a migrációt kiváltó neokolonialista politikának. Áldozata, mert a menekülthullám az elsők között érint minket, részese, mert olyan gazdasági és katonai szövetségek tagja, amelyek politikájukkal a népvándorlást előidézik.

 

A Magyar Békekör az elnyomó, háborús politika felülvizsgálása felé tett lépésként üdvözli Angela Merkel német kancellár afrikai látogatását, és vállalkozását, hogy 2017-ben a Húszak csoportjának (G20) keretében csúcsértekezletet szervez az afrikai beruházások előmozdításáért, főleg a szállítás és az energia terén. Nagyra tartja Kína felajánlását, hatalmas összeg kilátásba helyezését Szíria újjáépítésére. Mindazonáltal rendkívül lassúnak tartjuk a ráébredési folyamatot, hatásában pedig még túl gyengének a népvándorlás feltartóztatására. A migráció megfékezéséhez fűződő érdeket az elnyomáshoz és a kizsákmányoláshoz fűződő gazdasági érdekek keresztezik. A nyugati hatalmak rettegnek a geopolitikai pozícióvesztéstől a nyersanyag-utánpótlás szempontjából oly létfontosságú térségekben, mint amilyen a Közel- és Közép-Kelet, továbbá Afrika.

Tisztán látják, hogy az IÁ, az An-Nuszra és más terrorszervezetek felszámolása nélkül a kivándorlást sem lehet megszüntetni, mégis szembefordulnak Aleppo felszabadításával, és a terroristák megsemmisítésével Szíriában. Attól tartanak, hogy Szíriát elvesztik. Hasonló kép tárul elénk Afganisztánban, Irakban és Jemenben is, Szaúd-Arábia közvetlen környezetében.

Arra kell berendezkednünk, hogy a geopolitikai átrendeződés következtében várhatóan még jó ideig folytatódni fog a népvándorlás, és az Európára, benne Magyarországra nehezedő nyomás. Annál is inkább, mivel a háború befejezése Szíriában nem jelenti automatikusan a megélhetés általános gazdasági feltételeinek helyreállását is. Ehhez hosszabb időre lesz szükség.

A népvándorlás kiváltó okainak, nevezetesen a háborúk megszüntetésének, a fejlődés és a megélhetés biztosításának közeli megoldása híján szükségszerűen előtérbe kerül a migrációs folyamat kezelésének kérdése. A Magyar Békekör nem akarja, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését. Azt akarja, hogy hazánk az Országgyűlés hozzájárulásával fogadja be azoknak a menekülteknek egy részét, akik menekült státusban részesültek az Európai Unióban. Azt akarjuk, hogy hazánk szuverén országként döntsön a befogadásról, az érvényes nemzetközi szerződésekkel, mindenekelőtt a menekültügyi megállapodásokkal összhangban. Minden ország maga ismeri a legjobban saját körülményeit és lehetőségeit. Magunknak kell tehát mérlegelnünk, hány menekültet tudunk befogadni a helyi lakosság és a befogadottak érdekeinek sérelme nélkül. Be kell fogadni azoknak a menekülteknek egy részét, akik menekült státusban részesültek az EU-ban. Ugyanakkor senki sem várhatja el tőlünk, hogy olyasmire vállalkozzunk, ami erőnket és teherbírásunkat meghaladja.

Úgy véljük, álláspontunk egyszerre fejezi ki felelősségérzetünket a magyar nemzet iránt, és emberségünket a menekültek iránt. A Magyar Békekör ennek szellemében mutat kiutat a válságból, és akar szellemi, erkölcsi, politikai segítséget nyújtani, hogy olyan kompromisszumok szülessenek, amelyek egyszerre szavatolják a magyar nemzet szuverenitását és jövőjét, és eleget tegyenek az emberiesség megkerülhetetlen követelményének.

Javaslataink a kormánynak

  1. Javasoljuk, hogy a magyar kormány támogassa az Iszlám Állam és az An-Nuszra, valamint a többi terrorszervezet által megszállt közel-keleti és észak-afrikai területek felszabadítását, a kivándorlás legfőbb okának kiküszöbölését.
  2. Egyidejűleg javasoljuk, hogy a magyar kormány kezdeményezzen az ENSZ-ben olyan fejlesztési stratégiát, amelynek célja az ún. 3. világ fejlődésének meggyorsítása, egy igazságosabb nemzetközi rend megteremtése, a szegénységben és nyomorban élők emberhez méltó életkörülményeinek biztosítása.
  3. Mivel Magyarország alapvető érdeke a népvándorlás feltartóztatása, javasoljuk, hogy a magyar kormány e cél valóra váltásáért olyanokkal fogjon össze, akik a problémát megoldani akarják, nem pedig katonai, politikai, gazdasági eszközökkel akadályozzák a kibontakozást, és a fenntarthatatlan állapotokat akarják fenntartani.
  4. Javasoljuk, hogy a magyar diplomácia vállaljon az eddigieknél sokkal aktívabb szerepet a népvándorlás, és bevándorlás valódi okainak kiküszöbölésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekben. Kormányunk keressen szövetségeseket a megoldás érdekében, s használja ki még jobban a Visegrádi Csoporttal erősödő kapcsolatait!
  5. Javasoljuk, hogy a magyar kormány lépjen fel azért, hogy az Európai Unió és Törökország tartsa tiszteletben a 2016. március 18-i szerződésben foglaltakat.
  6. Magyarország ne szegüljön szembe a menekültek befogadásával en block, hanem teherbírásából és az érintettek jogaiból kiindulva vállalja egy részük befogadását! Hazánk ezzel elkerülhetné, hogy idegenellenes, kirekesztő színben tűnjön fel, és politikájával magyarellenességet és gyűlöletet váltson ki a menekültek részéről. Nemzeti érdekünknek tartjuk, hogy az idegeneket ne haragítsuk magunkra, hanem emberségesen bánjunk velük, és erőnkhöz mérten segítsünk rajtuk.
  7. Javasoljuk, hogy a magyar kormány haladéktalanul keresse a megoldást Moszkvával is a migráció kezelésének dolgában! Térjen vissza Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezzel kapcsolatos kezdeményezéseire, hogy a válságból összeurópai összefogással evickéljenek ki.
  8. Javasoljuk, hogy a magyar kormány állítsa helyre hazánk Damaszkusszal megszakított diplomáciai viszonyát.
  9. Magyarország nyújtson humanitárius segítséget Szíria sokat szenvedő lakosságának, és készüljön fel arra, hogy szakembereivel bekapcsolódjon Szíria újjáépítésébe. Ezzel is elősegítve a népvándorlás okainak kiküszöbölését, és a menekültek visszatérését otthonaikba.

 

Nyilvánosságra hozva: 2016. november 16-án

-.-

https://www.facebook.com/bekekor/