Budapest, 2023. június 3. szombat (MB)

     A Fórum a Békéért mozgalom szervezésében osztrák-magyar fórum-tanácskozást tartottak Budapesten péntek este – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

     Az osztrák Koalíció a Békéért és Semlegességért tömörülés képviseletében Wilhelm Langthaler mérnök tartott bevezető előadást, majd kötetlen beszélgetést folytatott a résztvevőkkel. Elmondta, hogy koalíciójuk alapvető nemzeti értéknek tekinti Ausztria semlegességét, és meg akarja védeni azokkal szemben, akik arra vettek irányt, hogy Bécs lemondjon róla, és csatlakozzon a NATO-hoz Oroszország ellen.

     Ausztriát már 1995-ben, az Európai Unióhoz történt csatlakozásakor megpróbálták lebeszélni semlegességéről, de NATO-ba történő integrálása népi ellenállásba ütközött, és megfeneklett. Akkoriban a lakosság kb. kétharmada tiltakozott a terv ellen, mára már 90 százaléka ellenzi a NATO-csatlakozást, és ragaszkodik az alkotmányba iktatott semleges státuszhoz – mondta. A politikai, gazdasági és katonai elit köreiben továbbra is hajlanak a semlegesség feladására, ezért társadalmi koalíciójuk újabb és újabb tüntetésekkel hívja fel a közvélemény figyelmét az ország békéjét fenyegető veszélyre. Néhány nappal ezelőtt az osztrák elnöki hivatal előtt tüntettek Alexander Van der Bellen államfő felvetése miatt, hogy az osztrák kormány küldjön katonákat Ukrajnának Oroszország ellen.

     Ausztria semlegessége annak köszönhető, hogy a Szovjetunió a II. Világháborúban legyőzte az Ausztriát is megszálló náci Németországot. „Semlegességünk a fasisztaellenességen és az oroszbarátságon nyugszik – mondta Langthaler.

     Az előadó megvallotta, tapasztalata szerint az osztrák baloldal, mely elvileg a béke pártján áll, messzemenő passzivitást tanúsít a béke és a semlegesség ügye iránt.

     A létező egypólusú világrend többé nem tartható fenn, a békemozgalom hozzájárulhat ahhoz, hogy a szembesülés világrendje átadja helyét a békés együttműködés rendjének.

    Wilhelm Langthaler annak a véleményének adott hangot, hogy Közép- és Kelet-Európa országainak békéje a semlegesség révén szavatolható.

     A magyar-osztrák összefogás céljáról, és elérésének módjairól közös közleményt adnak ki – értesült a Békekör tudósítója.+++

 

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook/VK/Wordpress