Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Havanna, 2022. szeptember 27. kedd (MSZF)

     Kubában népszavazáson döntöttek arról, hogy homoszexuálisok is házasságot köthetnek, és gyermeket is örökbe fogadhatnak. A megszavazott új Családi Kódex értelmében a haszonszerzésre nem irányuló béranyaság és a kiterjesztett rokonság is törvényessé vált – adott hírt róla kedden a Magyar Szociális Fórum.

     Az országot vezető kommunista párt kezdeményezésére vasárnap lezajlott referendumon a szavazók 66,87 százaléka válaszolt igennel az 1975. évi családjogi törvényt felváltó Családi Kódex bevezetésére. A népszavazáson a szavazásra jogosultak 74,01 százaléka vett részt.

     Havannában és a szigetország más nagyvárosaiban kubai nemzeti lobogókkal és a gay jogokat szimbolizáló szivárványszínű zászlókkal ünnepeltek az emberek.  „Győzött az igazság, sok-sok nemzedékkel szembeni adósságot törlesztünk” – jelentette ki Miguel Diaz-Canel, annak az országnak az elnöke, amelyben nem is olyan régen még kiközösítették és üldözték a homoszexuálisokat.

     Az új Családi Kódex erősíti a gyermekek, idősek és fogyatékkal élők jogait, a vér szerinti szülők mellett bevezeti több apa és anya elismerésének jogi lehetőségét, engedélyezi a nonprofit béranyaságot.

     A Kubai Kommunista Párt népszavazási kezdeményezése világszerte nagy meglepetést okozott. A kommunista eszme ugyanis sokakban összeforrt a tradicionális családfelfogással, férfi és nő házasságával. A dogmával történt szakítás nem kis ellenállásba ütközött magán a kommunista párton belül is – vélik tudni. A konzervatívok a „forradalmi eszme megcsúfolásának” tartották az új kódexet, és ragaszkodtak egy olyan értékrendhez, melyet a nép elutasított.

     Kommunista vezetésű országban először történt meg, hogy egyenjogúvá nyilvánítsák a heteroszexuális és a homoszexuális házasságot, és mindkét család jogát, hogy gyermeket neveljen.+++