Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapítójának, a Magyar Békekör elnökének beszéde a Munkáspárt szervezésében megtartott békemegmozduláson, Budapesten, a Nyugati téren

2022. július 25.

 

Amikor egy kormány békét mond és ellene cselekszik, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy tiltakozzunk ellene, és követeljük, hogy félreérthetetlenül és megmásíthatatlanul a magyar nép békeérdekét képviselje!

Örülök, hogy itt a Nyugati-téren kommunisták és más világnézetű emberek együtt állnak ki Magyarország békéjéért, és követelik a kormánytól választási ígéretének betartását!

Azt ígérték, nem hagyják, hogy hazánkat háborúba sodorják. Most pedig azt látjuk, hogy egyre több engedményt tesznek azoknak, akik nem békét akarnak Ukrajnában, hanem háborút az oroszok ellen.

Egy hete sincs, hogy honvédelmi miniszterünk Brüsszelben megszavazta újabb fegyverek küldését Ukrajnának. Mi magyarok ugyan nem adunk fegyvert Kijevnek, viszont finanszírozzuk szövetségeseink 500 millió eurós fegyverszállítmányát a magyar adófizetők pénzéből.

Március 7-i határozatában a kormány engedélyezte NATO-erők Dunántúlra települését, áthaladását területünkön és légterünkön. Azóta az engedélyt az ország egész területére kiterjesztették. A NATO madridi csúcsértekezletén miniszterelnökünk is elfogadta, hogy csaknem nyolcszorosára emeljék a Kelet-Európában, így hazánkban állomásozó NATO-erők létszámát.

A kormány szabad utat biztosított a NATO-nak és vezető hatalmának, hogy hazánk területén és légterén keresztül fegyvert és lőszert szállítson  Ukrajnának.

Nem emelt vétót az ellen, hogy kibővítsék a NATO-t Finnországgal és Svédországgal, noha Ukrajnával szemben megtette.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság magyar biztosa július 15-én megingathatatlan katonai és pénzügyi támogatásáról biztosította Ukrajna miniszterelnökét, Denisz Smihalt.

Július 7-én Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a magyar honvédség parancsnoka Kijevben titkos tárgyalást folytatott Valerij Zsaluzsniyijjal, az ukrán hadsereg főparancsnokával. Ukrán részről úgy értékelték a látogatását, hogy Magyarország Ukrajnát támogatja Oroszország ellen.

Köztársasági elnökünk, Novák Katalin, a fegyveres erők legfőbb parancsnoka az orosz agresszió megfékezésére alapozza nemzetközi tárgyalásait. Az orosz agresszió szólamát Orbán Viktor is visszhangozza. Ki tudja, miért hunyt szemet a fölött, amit a kijevi rezsim a donbászi nép ellen vitt véghez nyolc éven át, kioltva 13 ezer orosz életét. Miniszterelnökünk Tusnádfürdőn, szombaton arra biztatta az Európai Uniót, hogy béketeremtőként álljon Oroszország és Ukrajna közé. Csak azt felejtette megmondani, hogy ő mit tesz a békéért.

Hiszen a kormány rendre megszavazza az oroszellenes szankciókat, aztán meg megyünk kunyerálni Moszkvába gázért!

„NATO és EU szövetségeseink nem hagyják, hogy azt tegyük, amit szeretnénk, egyfolytában zsarolnak minket” – védekezik a magyar kormány a néppel szemben, mely hovatovább már a kenyeret is alig tudja megvenni.  Miért kell ezt hagynunk? Nem elég világos még, mekkora kárt okoz az Uniós politika nekünk? Nem elég, hogy egymillió magyar eddig is nyomorban élt? Az kell nekünk, hogy azok is fázzanak, akiknek eddig nem kellett? Villany helyett petróleumlámpa? Le akarunk gatyásodni, miközben toljuk az EU és a NATO szekerét?  Úgy elszabadultak az árak, hogy már csak az tudja kivédeni őket, akinek a fizetését 33 százalékkal megemelik! A miniszterek. Másoknak pedig úgy szól a kormány üzenete, hogy „nincs itt a béremelés ideje”.

Míg a hatalomnak nem gond a megélhetés, sok millió magyarra elszegényedés vár. Ami tegnap még természetes volt, holnap luxus lesz. Luxus lesz a fűtés, a világítás, az egészséges táplálkozás. Persze csak akkor, ha a nép belenyugszik! Magam úgy látom, hogy társadalmi destabilizálódás veszélye fenyeget az árak után kullogó bérek és nyugdíjak rohamos értékvesztése miatt. Feltéve, ha kitartunk a rossz mellett, miközben volna jobb is!

A jó megoldás neve kiegyezés Oroszországgal.

Szankciók helyett normális kereskedelem, kapcsolatleépítés helyett  kapcsolatépítés, árokásás helyett hídverés, szembenállás helyett  együttműködés!

Létezik olyan világ, amelyik nem alárendelni akar minket, hanem egyenjogú partner számba vesz. Miért kellene visszautasítanunk?  Ne létezne magasabb értékrend az idegen érdekek kiszolgálásánál, háború kockáztatásánál olyanok érdekében, akiknek térkép e táj?  

Mi, magyarok nem szoktuk hagyni, hogy alávessenek és elnyomjanak minket! Függetlenek akarunk lenni, és semlegesek mindkét irányban! Jó viszonyban akarunk élni Kelettel és Nyugattal egyaránt! Fejlődni, haladni, boldogulni akarunk, az egymás iránti tisztelet, az egyenjogúság, a békés együttműködés erkölcsi parancsolata szerint!

Cselekedni kell, nem kell megvárni, míg a kompromisszumra éretlen nyugati politika örvénye minket is elnyel! Kiútra a válságból csak az képes, aki valóban nemzeti érdeket szolgál, saját népének érdekét!

Ezért mi, Békekörösök arra figyelmeztetjük népünket és a kormányt, ne engedje meg, hogy a Nyugat a magyar társadalom biztonságát ássa alá oroszellenes magatartásával, az orosz biztonsági követelések elutasításával. Ha saját szövetségeseink nem hajlandók kiegyezni Oroszországgal, nélkülük kell kiegyeznünk vele! Ezt diktálja nemzeti érdekünk!

A Magyar Békekör felhívással fordul az emberekhez, a társadalmi és politikai szervezetekhez, közösségekhez: alakítsunk Békefórumot hazánk békéjének megvédéséért, nemzeti szuverenitásunk megerősítéséért. Kérjük, jelezzék szándékukat mindazok, akiknek drága népünk békéje és független jövője, hogy együtt alakíthassuk meg a Fórum a Békéért mozgalmat!

 

Kísérje nemes szolgálatunkat népünk és nemzetünk támogatása és szeretete!

 

A Felhívás szövegét lásd: https://bekekor.wordpress.com/2022/07/09/a-magyar-bekekor-felhivasa-hazank-bekejenek-megvedesere/