Budapest, 2022. június 17. péntek (MSZF)

     A Nyugat Ukrajnának nyújtott katonai és anyagi támogatása, valamint Oroszország ellen folytatott embargó politikája miatt stagfláció következett be az iparilag fejlett országokban, köztük az Egyesült Államokban. A konfrontációs politika visszaveti a világgazdaság fejlődését is – állapította meg a Magyar Szociális Fórum csütörtökön közzétett elemzésében.

     Míg a nyugati gazdaságokra gyenge növekedés és magas infláció lesz jellemző az idén és jövőre is, sok fejlődő ország pedig visszafejlődéssel kerülhet szembe, a fejlődés motorja Kína lesz.

     A Global Economic Prospects júniusi előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasági növekedése a 2021. évi 5,7 százalékról az idén 2,6 százalékra, jövőre 2,2-re, 2024-re pedig 2 százalékra esik vissza. Az euróövezet országainak a 2021. évi 5,4 százalékos növekedése helyett az idén 2,5, jövőre és 2024-ben pedig 1,9-1,9 százalékos növekedéssel kell számolniuk. Japán fejlődése is rendkívül alacsonynak ígérkezik (1,7, 1,3 százalék). Ezzel szemben Kína az idén 4,3 százalékkal növekszik majd, 2023-ban pedig 5,2 százalékkal. Húzó erő lesz India is. A dél-ázsiai fejlődés várhatóan  6,8 és 5,8 százalékos lesz.

     A világgazdaság egésze 5,7 százalék helyett 2,9 százalékkal növekszik majd, 2024-ben pedig 3 százalékkal.

     A stagfláció tényén nem változtat az amerikai és az EU központi bankjainak jelentős alapkamat-emelése. Hiszen az infláció mérséklését szolgálja, mely az energia- és az élelmiszerárak, valamint a szolgáltatások esetében két számjegyűvé vált az óceán túlsó és innenső partján egyaránt. Az alapkamat emelése termelő beruházás helyett megtakarításra ösztönöz, negatívan hat a foglalkoztatásra, megdrágítja a hitelt. Nem csak világméretekben, hanem az úgynevezett „szabad világban” is egyenlőtlenséget idéz elő. Erre utal Dél-Európa adósság állományának növekedése, és versenyképességének további csökkenése Észak-Európával szemben.

     A Nyugaton bekövetkezett nagy áremelkedést az idézte elő, hogy szankciópolitikájával megfosztotta magát az orosz piacról származó nyersanyagok utánpótlásától, Kijevnek nyújtott támogatásával pedig tartósítja a háborút, melynek következtében Ukrajnából sem tudja biztosítani magának a gabonát és számos más terméket, melyet korábban tőle szerzett be.

     Az amerikai és az EU központi bankjainak monetáris politikája inkább a zátonyra futott hajó lékeinek betömésére irányul, mintsem az alapprobléma megoldására: a normális kapcsolatok helyreállítására a Kelettel. Tüneti kezelés a betegség okának kiküszöbölése helyett. Mint David Malpass, a Világbank elnöke értésre adta, a termelést nem csökkenteni kell, mint történik a kamatlábemelés hatására, hanem ösztönözni kell. A kereskedelmi korlátozásokat leépíteni, nem pedig fokozni kell. „Változtatni kell a tőke helytelen elosztásán, és ellensúlyozni az egyenlőtlenségeket” – mondta.

     A józan ész azt diktálná, hogy szembenállás helyett kooperatív világrend szülessék, és ennek érdekében a szemben álló felek kiegyezzenek. De amire Kína és Oroszország kész volna, arra a Nyugat nem hajlandó. Legalább is még nem – áll a Magyar Szociális Fórum politikai-gazdasági elemzésében.+++