Brüsszel, 2022. június 2. csütörtök (MB)

      Magyarország miniszterelnöke megakadályozta Európai Uniós szankció életbe léptetését Kirill moszkvai pátriárkával szemben. Az EU vezetése azért akarta szankcionálni az orosz ortodox egyház vezetőjét, mert támogatásáról biztosította az orosz katonai beavatkozást Ukrajnában – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

     Orbán Viktor szembehelyezkedése a brüsszeli héjákkal azért tekinthető különösen figyelemre méltónak, mert Kirill azt mondta, hogy „Isten Oroszország pártján áll”.

     EU-s kollégái feltették a kérdést Orbánnak, akkor most kinek a pártján áll. Agressziónak tekinti-e Oroszország ukrajnai hadviselését, vagy támogatja. Mire Orbán úgy válaszolt, hogy a két dolognak semmi köze egymáshoz, a vallást nem szabad összekeverni a politikával – vélik tudni.

     Uniós körökben úgy értékelik a magyar kormányfő „vallási türelem” nevében emelt vétóját, hogy Orbán újabb engedményt tett Oroszországnak, és mindinkább érezteti egyet nem értését a szankciópolitikával.

     A Békekör tudósítója azért tartja különösen figyelemre méltónak a magyar vétót, mert Orbán – kimondva, kimondatlanul – lényegében azt üzente Brüsszelnek és Washingtonnak, hogy Magyarország nem kér a háború eszkalálásából, sem pedig abból, hogy a katonai konfliktust vallásháborúvá gerjesszék.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Facebook és WordPress