Egészségügyi szakértőink írják

 Nemcsak a betegek panaszkodnak, de a gyógyászati segédeszközöket forgalmazók is szóvá tették már, hogy hiánycikké váltak a gyógyászati segédeszköz termékek azáltal, hogy a beszerzés drágább, mint amennyit a termékekért a TB és a segédeszközt igénylő beteg fizet. Elmondták, ha ez így folytatódik, be kell zárni az üzletüket, mert veszteségessé válik a forgalmazás.

 

A problémát tetézi, hogy közel 20 éve változatlanok az állami támogatások, miközben meglódult az infláció, a minimálbér megemelkedett, valamint a jelenlegi szállítási költségek is emelkedő tendenciát mutatnak, ezáltal nem tarthatók az árak.

 

Lehet, hogy, csak kevesen tudják, hogy mindezek mellett új szabályokat kell alkalmazni 2022. április 1.-től, mivel a kormány módosította a 114/2022.(III.22.). kormányrendelettel a gyógyászati segédeszközök TB támogatásba való befogadását, illetve a 451/2017. kormányrendeletet. Így aztán lesznek olyan gyógyászati segédeszközök, melyek TB támogatással, csak ellenőrző főorvos ellenjegyzésével rendelhetők és 2022. április 1-től azokra már az új szabályokat kell alkalmazni.

 

Többen kérdezték tőlünk: „Mi lesz így velünk, ha lassan már az életben maradáshoz sem lesz jogunk, mert egyre kritikusabb nemcsak az állami egészségügyi, de a gyógyászati segédeszköz ellátásunk is?”