Budapest, 2021. december 19. vasárnap (MB)

     Ötvenöt áldozatot szedett a fagyhalál október elejétől december közepéig – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap.

     A tömeges életvesztés gyorsan emelkedő tendenciát mutat. Oka a kemény hideg és a megfelelő állami gondoskodás hiánya az idős, beteg, magukra maradt emberekről – írja az emberjogi fórum.

     Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben, túlnyomó részt lakásokban hűlt ki végzetesen, kisebbik részük pedig közterületeken. Többen kórházba szállításuk közben, vagy beszállításuk után haltak meg.

     Az MSZF felidézte azt a levelét, amelyet 2018-ban küldött Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, de azóta sem kapott választ rá. Íme a levél:

    Tisztelt miniszter Úr!

A Magyar Szociális Fórum a közelgő télre való tekintettel felhívja a kormány figyelmét az újra fenyegető tömeges fagyhalál veszélyére, és ismételten felajánlja évek óta felajánlott segítségét a társadalmi gond orvoslására. Tekintettel az emberélet védelmére, az alábbi kérdésekre vár választ a kormány részéről:

Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért? Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett?

Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek?

Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében.

Felelősséget vállal-e a kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte?

Mit kíván tenni a kormány a törvény által előírt közérdekű adatszolgáltatás érdekében a kihűléses esetekről?

Igényt tart-e a kormány a társadalmi szervezetek tapasztalataira, javaslataira a lakhatással és a hajléktalansággal összefüggő társadalmi kérdés megoldásában?

Mint ismeretes, a törvény 30 napban határozza meg a kötelező válaszadás határidejét – jegyezte meg az MSZF.+++