Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/mszfkhu1/public_html/templates/mszfszk/functions.php on line 188

Budapest, 2021. július 21. szerda (MSZF)

      A koronavírus újabb és újabb mutációi azt bizonyítják, hogy világméretű együttműködés nélkül még azokban az országokban sem lehet véget vetni a járványnak, amelyek a legelőbbre tartanak a beoltottságban – állapítja meg a Magyar Szociális Fórum szerdán kiadott jelentésében.

     Már a delta variánst is újabbak követik, köztük olyanok, amelyek mind ellenállóbbá válnak az ismert vakcinákkal szemben. "Minél több variáns üti fel a fejét, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egyikük megkerüli az oltásokat, és mindnyájunkat visszavezet oda, ahol az egész elkezdődött” – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

     A járvány világméretű megfékezésének legnagyobb akadálya az üzleti érdek. Az MSZF azzal támasztja alá ezt a megállapítását, hogy a legnagyobb eredményt ott érték el, ahol szocializálták az oltást. Kínában 1,43 milliárd oltást adtak be, ami azt jelenti, hogy az 1,4 milliárd lelket számláló ország lakosságának kb. a fele mindkét vakcinát megkapta. Viszont tömegesen szedi áldozatait a járvány ott, ahová nem jut vakcina, mert nem tudják megfizetni, a gyártók pedig csak pénzért hajlandók adni belőle.

     Ha a világ vezető gazdaságai akarnák, hónapok alatt globálisan kordába szoríthatnák a járványt azzal, hogy a WHO COVAX programján keresztül megosztják az adagokat, finanszírozzák az ACT Accelerator programot, és ösztönzik a gyártókat a termelés fokozására – hangzott el Ghebreyseus főigazgató tokiói olimpiához időzített tájékoztatóján.

     Az összefogást keleti részről a járvány kitörése óta sulykolják, de az amerikai és a nyugat-európai kormányok eddig még arra sem voltak hajlandók, hogy saját lakosságuk immunizálását felgyorsítsák a Szputnyik V, a Sinopharm és a többi keleti vakcinák révén, nem hogy összefogjanak a keleti gyártókkal a világméretű nyájimmunitás mielőbbi eléréséért! A tények azt mutatják, hogy még saját állampolgáraik élete árán is védik piacaikat a keleti vakcinákkal szemben. Erre utal, hogy az Európai Unió mindmáig nem engedélyezte a Szputnyik V-t, sem pedig a Sinopharmot, pedig Magyarország a keleti vakcináknak köszönheti fokozott védettségét.

     Ahhoz, hogy feltartóztassák a koronavírus-járványt, az egyes országok lakosságának legalább 70 százalékát kellene beoltani, ám az arány jelenleg még 10 százaléknál sem tart – hívja fel rá a figyelmet az MSZF. „A Nemzetközi Valutaalappal, a Világbankkal és a Kereskedelmi Világszervezettel közösen világméretű erőfeszítésre szólítottam fel, hogy szeptemberig minden ország lakosságának legalább 10 százalékát, az év végére legalább 40 százalékát, jövő év közepéig pedig 70 százalékát beoltsák. Ha elérjük ezt a célt, nemcsak a járványnak tudunk véget vetni, hanem újraindíthatjuk a globális gazdaságot is” – mondta a WHO vezetője.

     A cél eléréséhez 11 milliárd oltóanyagra van szükség, de a multinacionális vállalatok gyakran még azoknak a szerződéseknek sem tesznek eleget, amelyeket hazai megrendelőikkel kötöttek. Pedig a legtöbb vakcinát közpénzekből fejlesztették ki.

     A profitot minden más megfontolás elé rendelő magáncégek a kormányok nyakára nőttek, és másodlagos szempontnak tartják, hogy felelősen viselkedjenek a társadalommal szemben – mutat rá az MSZF.

     Július 21-ig, világszerte 3.689.687.413 oltást adtak be. Teljes védettségben 1.020.214.001 személynek van része. Magyarországon a beoltottság 55, a részbeni beoltottság pedig 2,7 százalékos.

      Koronavírussal kb. 200 millióan fertőződtek meg a földkerekségen, és 4,13 millióan haltak bele. A fertőzésből kigyógyultak száma 175 millióra tehető.+++