Washington, Moszkva, 2021. május 26. szerda (MB)

      Az Egyesült Államok várhatóan elfogadja azt az orosz kezdeményezést, hogy fogjanak össze a koronavírus-járvány világméretű leküzdéséért. Az együttműködésről szóló megállapodást Putyin orosz és Biden amerikai elnök június 16-i genfi csúcstalálkozóján készülnek véglegesíteni – véli tudni a Magyar Békekör szerdán kiadott hírében.

      A Pfizer és a többi amerikai vakcina piacát féltékenyen védő amerikai kormányok eddig politikai diszkriminációt alkalmaztak a keleti vakcinákkal szemben, és Nyugat-Európára is nyomást gyakoroltak, hogy ne jegyezze be a Szputnyik V-t és a Sinopharmot. A washingtoni hangulatváltozás reálpolitikai felismerés eredménye – írja a Békekör. A Biden adminisztráció belátta, hogy ha csak a világ fejlettebb részén élő lakosságot oltják be a vírus ellen, az emberiség túlnyomó többségét pedig, fizetőképtelensége miatt kihagyják belőle, a koronavírus mutált formákban visszatér a fejlett országokba is, s ördögi kört indít be annak minden következményével a fejlettek fizikai létére és gazdasági életére nézve.

      A földkerekség 7,9 milliárd lakosa közül eddig 1,7 milliárdan kapták meg legalább az első védőoltást, s mindössze 395 millió személyt oltottak be teljes körűen. A védettség megoszlása hasonló egyenlőtlenséget mutat az egyes országok jövedelmével. Míg a teljes körűen beoltottak aránya az Egyesült Államokban 39,8 százalékos, a világ legfejletlenebb országaiban 0-1 százalékos. Jelenleg átlagosan az emberiség 5,1 százaléka (402 millió 900 ezer fő) számít védettnek. Az Egészségügyi Világszervezet 2021 végére szeretné elérni a 10 százalékos (790 milliós) védettséget.

      A célt külön-külön sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem tudja elérni. Összefogás szükséges a járvány világméretű leküzdéséhez. A rendelkezésre álló oltóanyagot térítésmentesen kellene biztosítani a szegényebb régióknak, továbbá meg kellene osztani a gyártási technológiát másokkal. Az állami ellenőrzés alatt álló orosz vállalatok közel tucatnyi országgal megosztották már a gyártási ismereteket, de amerikai részről profit okokból mindeddig elzárkóztak előle.

     A tudományos ismeretek összeadása és a termelés közös fejlesztése révén lerövidíthetnék az emberiség védettségéhez szükséges időt.

    A Békekör az amerikai felismerésnek tulajdonítja az Európai Unióban tapasztalható hangulatváltozást is. Források szerint az EU elhárítaná a politikai akadályt annak útjából, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejegyezze a Szputnyik V-t. Ha ez megtörténne, több EU tagállamban, köztük Németországban vegyes vállalatokat hoznának létre az orosz vakcina gyártására, egyszersmind elhárulna az akadály annak útjából, hogy az orosz vakcinával beoltottak szabadon utazhassanak az EU területén.

    Az amerikai-orosz csúcstalálkozó előkészítésével egyidejűleg Oroszország a Kínai Népköztársasággal is egyeztet egy sor stratégiai kérdésről. Valószínűnek tartják, hogy ezek között a világjárvány közös leküzdése is szerepel.+++  

 

Forrás: Magyar Békekör

https://bekekor.wordpress.com/2021/05/26/orosz-amerikai-egyuttmukodes-varhato-a-vilagjarvany-lekuzdeseert/