Budapest, 2021. május 8. szombat (MSZF)

      Százhatvannyolcan szenvedtek fagyhalált a mögöttünk hagyott télen – jelentette a Magyar Szociális Fórum szombaton.

     Október eleje és április vége között csaknem annyian hűltek ki végzetesen, ahányan az előző év azonos időszakában.

     Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben, illetve kórházba szállítás közben, vagy beszállítás után halt meg hypothermia következtében. További részük a nyílt ég alatt, közterületen. Többségükben idős, leromlott fizikai állapotú, elszegényedett, egyedülálló személyeket ragadott magával a fagyhalál.

     Noha a magyar kormány mindent elkövet, hogy megakadályozza az adatok reális időben történő közzétételét, a fagyhalál változatlanul tömegesnek tekinthető – állapítja meg az MSZF. Magyarországon a rendszerváltás óta több mint nyolcezren fagytak meg.

     A KSH a történtek után egy évvel szolgáltat adatot, öt hónapja pedig nem enged hozzáférést a tájékoztató adatbázisához. A felületen „Ez az oldal jelenleg nem elérhető, vagy nem létezik” felirat jelenik meg.

     Az MSZF rendkívüli kihűléses esetekről szóló adatai olyan állami forrásokból származnak, amelyek a politikai tiltás ellenére kötelességüknek tartják a társadalom tájékoztatását a valóságról.

     A Magyar Szociális Fórum arra is felhívta a figyelmet, hogy a mögöttünk hagyott télen több helyütt nyomást gyakoroltak az orvosokra azért, hogy halálokként ne hypothermiát, hanem COVID-19-et tüntessenek fel, szépítve a fagyhalálra vonatkozó statisztikai kimutatást.+++