Budapest, 2021. április 6. (MSZF)

      Március végéig 147-en fagytak meg Magyarországon tavaly október óta – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) kedden.

     Az áprilisi hideg napok miatt az emberéletben keletkezett veszteség nem tekinthető véglegesnek. Az emberjogi szervezet szerint valószínűleg még szomorúbb adattal kell számolni, tekintettel a szociális rendszer szétzilálódására és az egészségügyi rendszer állapotára.

     A kihűlés következtében elhunytak többsége fűtetlen helyiségekben lelte halálát, továbbá kórházban, vagy beszállítás közben, mert már nem tudtak rajta segíteni. Közterületen, azaz a szabad ég alatt csökkent a fagyhalál miatti elhalálozás.

     Az MSZF értesülései szerint nem csökkent a hajlam az orvosok presszionálására annak érdekében, hogy hypothermia (kihűlés) helyett más okot tüntessenek fel halálokként. Források szerint a statisztikai adatok kozmetikázása a cél vele. Úgy próbálják feltüntetni, mintha a fagyhalál tovatűnő társadalmi jelenség volna, nem pedig évről-évre ismétlődő tömeges jelenség. Vélhetően ezzel az igyekezettel függ össze az is, hogy idestova négy hónapja elérhetetlen a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatási adatbázisa, melyen a fagyhalállal kapcsolatos adatokat korábban el lehetett érni – írta a Szociális Fórum közleményében.+++