Budapest, 2021. február 24. (MSZF)

     A Központi Statisztikai Hivatal a jelek szerint újabban csak úgy szolgáltat nyilvános adatot, ha az igénylő írásos megkereséssel fordul hozzá, és meg is nevezi magát – jelezte a Magyar Szociális Fórum szerdán.

    A KSH internetes főoldalán korábban hozzáférhető Adatok, kiadványok címszó alatt szereplő „Tájékoztatási adatbázis”, amely eddig mindenki rendelkezésére állt, hetek óta elérhetetlen. A jelzett gombra kattintáskor „Ez az oldal nem található – Page not found”, továbbá „Ez az oldal jelenleg nem elérhető, vagy nem létezik” szöveg jelenik meg. Ügyfélszolgálatuk írásos adatigénylés benyújtására kérte az MSZF megbízottját.

     Az írásban benyújtott adatszolgáltatási kérelmet külön-külön elbírálják, több lépcsőben hagyják jóvá, majd 2-3 nap múlva válaszolnak rá. Pozitív elbírálás esetén is feltételekhez kötik az adatok felhasználását, köztük az elhalálozásokra vonatkozó adatokét. A megküldött nyilvános adatokhoz több oldalas felhasználási szabályzatot fűznek.

    Az MSZF szóban háromszor, írásban kétszer jelezte a KSH illetékeseinek, hogy a nyilvános adatokhoz nem lehet hozzáférni. Szóbeli megkereséseire kitérő választ kapott, írásbeli jelzéseire pedig semmilyent.+++